Zdroje: www.novinky.cz, eurozpravy.cz

Kde vám unikají mezi prsty energie?

Jistě máte představu o tom, které spotřebiče jsou skutečnými žrouty elektřiny. Určitě jste si vědomi toho, jaké žárovky je vhodné používat. Odborníci však poukazují na jiné problémy v domácnostech, které vás stojí zbytečně elektřinu i peníze. Které to jsou?

Spotřebiče odebírají energie bez práce

Zatímco před pár lety bylo možné nad spotřebiči v režimu „stand by“ mávnout rukou, dnes jejich úplným vypnutím ušetříte peníze. Rozhodně tedy pokud vypínáte veškeré spotřebiče na víkend či dovolenou, kdy nejste doma. Mezi tyto patří ale i prodlužovací kabely, které můžete tlačítkem vypnout. Klasickými „stand by“ spotřebiči jsou televize, počítače či myčky nádobí. Lednička sice také patří mezi žrouty energie, nicméně její úplné vypnutí je samozřejmě často nemožné. Zamyslete se však, zdali potřebujete samostatný mrazák. Díky vysokým cenám se totiž dá jen těžko mluvit o úspoře, pokud uskladňujete potraviny tímto způsobem.

Odběr energie při ohřevu vody

Rozhodně je vhodné myslet na kotel či ohřev vody. Během dnů, kdy nejste doma, je můžete zcela vypnout. Ohřev vody můžete navíc regulovat několika způsoby. U některých modelů lze měnit teplotu, případně můžete zapnout bojler přes spínací hodiny, které dovolí ohřev jen v určitých hodinách, kdy je elektřina levnější.

Vytápění je hlavně o energiích

Většina českých domácností používá jiné zdroje energie, avšak okolo 41 000 z nich je závislá na elektřině i co se týče vytápění. V letních měsících máme od této problematiky krátkou pauzu, už na podzim bude třeba začít úsporně vytápět.

Chytré termostaty

S tím vám mohou pomoci chytré termostaty a termostatické hlavice u topení. Jsou to zařízení, kterými lze regulovat teplotu v každé místnosti. Důležitá je také informace, že snížením teploty o stupeň můžete ušetřit až 5 % ročně. Obvyklá a zcela dostačující teplota by se měla pohybovat okolo 21 °C, v ložnici i méně.
Pokud taková termostatická zařízení používáte, věnujte pozor také větrání. I když je jisté, že větrání je vhodné i v zimních měsících, pokud termostat nevypnete, studený vzduch během větrání zapříčiní prudké vyhřívání, aby byla dosažena nastavená teplota.

Zkontrolujte stav topného systému už teď

Dobré je také vědět, že podle odborníků vlastně není vhodné ani nižší temperování místností, a to pokud jde jen o několik hodin během dne. Můžete si to sami doma vyzkoušet a sledovat spotřebu na svém vlastním elektroměru. Problém spočívá v tom, že během několika hodin, kdy jste například v práci, teplota poklesne a s vaším příchodem je nutné prudce ji zvednout nahoru. Návrat k normálním 21 °C je energeticky velmi náročný, a navíc může přerušovaná činnost zařízení poškozovat. Zde je nutné také zmínit důležitost servisu a dobrého stavu topného systému.

Radikálnější změnou, která může ušetřit elektřinu i vaši peněženku, je volba jiného zdroje. Nejčastěji domácnosti přistupují k hybridnímu způsobu čerpání energií, kdy jejich vlastní fotovoltaická jednotka či tepelné čerpadlo zajištuje část energií a jen zbytek je ze sítí.

Související články