Ceny energií rapidně stoupají a na vině nemusí být jen nevhodný dodavatel, ale i vaše spotřebiče, které čerpají energie zbytečně více, než je záhodno. V současné době někdy výměnou starého domácího pomocníka za nový můžete ušetřit až třetinu energie. Jedná se především o pračky, sušičky, myčky na nádobí a televize. Obecně platí úměra, že čím modernější je spotřebič, tím je jeho spotřeba nižší. Ušetřit však můžete i díky správnému zacházení.

Zásadní je příkon a doba provozu

Každý spotřebič bývá zpravidla označen štítkem, kde jsou uvedeny údaje o jeho příkonu. Vždy však musíte zohlednit i dobu provozu. Některé přístroje jsou zapnuty nonstop, jiné jen občas. Takže například u lednice, televize nebo počítače o celkovém účtu za elektřinu rozhoduje i malý rozdíl v příkonu, protože jejich spotřeba se při dlouhodobém provozu nasčítá.

Prim hrají lednice a mrazáky

Zpravidla se za největšího žrouta elektřiny označují lednice a mrazáky, jelikož odebírají elektřinu ze sítě nepřetržitě a obvykle tvoří i desítky procent z celkových nákladů na elektřinu. Snížit spotřebu lednic a mrazáků můžete pořízením úspornějších přístrojů spadajících ideálně do třídy A. V současné době mají ty nejúspornější lednice spotřebu jen kolem 150 kWh ročně. Volte modely s automatickým odmrazováním, i tak ale pravidelně lednici zbavujte námrazy, která zvyšuje spotřebu.

Kromě energetické třídy je také neméně podstatné správné používání spotřebičů. Lednice ani mrazák by neměly být prázdné, ale ani přeplněné. Spotřebiče byste měli umístit mimo zdroj tepla. Jejich spotřebu také ovlivňuje okolní teplota v místnosti. Pokud je průměrná roční teplota kolem 22 °C, roční spotřeba u té samé lednice je vyšší než v místnosti, kde je průměrná roční teplota kolem 20 °C.

Pračka i myčka jsou úspornější než sušička

Všechny tři zmíněné spotřebiče jsou zpravidla v každé domácnosti využívány, a to hned několikrát do týdne, kdy jsou v provozu několik hodin. Patří tedy také mezi podstatně velké žrouty elektřiny. Když s nimi však budete šetrně zacházet, lze spotřebu výrazně snížit.

Vždy byste je měli spouštět plně naplněné a využívat ekologické programy či ty s nižšími teplotami. Když místo programu na 90 °C, použijete ten na 40 °C nebo 60 °C, dosáhnete až 10 % úspory. V poslední době jsou ve velké oblibě i sušičky, jejichž provoz je také poměrně drahý. Zkuste proto zvážit, zda ji opravdu potřebujete.

Televize není celodenní kulisa

Televize obecně nepatří mezi spotřebiče s vysokou jednotkovou spotřebou. Pokud ji však využíváte jako celodenní kulisu, může vaše účty za elektřinu značně zasáhnout, a to minimálně o 10 %. Proto televizi používejte, jen když se opravdu díváte a pravidelně ji vypínejte. Když ji necháte ve stand-by režimu, stále bude odebírat nezanedbatelné množství energie ze sítě, což se týká i mnohých dalších drobných spotřebičů. Ročně může stand-by režim tvořit několik procent vaší celkové spotřeby elektřiny.

Počítače a drobná elektronika

Poměrně velkými žrouty jsou i počítače, notebooky a tablety. Pravidelně je vypínejte, když s nimi nepracujete, aby neběžely nepřetržitě. Spotřebu také sníží častější využití notebooků či tabletů oproti výkonným počítačům.

Na další triky, jak ušetřit za energie, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.srovnejto.cz, www.lifee.cz, www.porovnej24.cz