Jaká je správná teplota

Ideální teplota v lednici by měla být okolo pěti stupňů Celsia. Teploty nižší by byly příliš blízko bodu mrazu a u vyšších, především nad osm stupňů, zase hrozí množení bakterií a rychlejší degradace potravin.

Jak zjistit momentální teplotu v lednici

U starších lednic, nebo i těch jednodušších, které nemají zabudovaný digitální teploměr, můžete jen těžko odhadovat, jaká teplota v lednici skutečně je. Změřte teplotu obyčejným venkovním teploměrem, nebo naopak pořiďte speciální, a pamatujte, že budete muset měřit na více místech. Podle vašeho konkrétního zjištění pak nastavte chlazení. Ale pozor, ne vždy je jednička málo a pětka moc. Často je to přesně obráceně.

Obvyklé teplotní rozdíly v lednici

Na nejhornějším a nejspodnějším místě ledničky se může teplota velmi lišit. Není to nic divného a ani to neznamená, že je s ledničkou něco v nepořádku. Tak to prostě je. Podle chladu na určitých konkrétních místech v lednici můžete také ideálně zvolit uložení potravin. Více méně všechny potřebují k prodloužení trvanlivosti chlad, ale různým potravinám vyhovují různé teploty.
Nejchladnější bývá lednice úplně dole, kde je proto ideální uskladnění masa, zatímco nahoře můžete nechat například ovoce a zeleninu. Rozmístění potravin v lednici není vhodné jen pro správnou teplotu, ale také souvisí se spotřebou. Pokud ukládáte špatně a vyžadujete nízkou teplotu na hornějších patrech ledničky, bude i termostat spínat častěji a s tím poroste i spotřeba elektrické energie.

Co ovlivňuje teplotu v lednice

Časté otevírání a vyhlížení toho, co je k jídlu, rozhodně zhoršuje chladící schopnosti lednice. Také peskujete děti se slovy, že lednice není televize? Není! Čím méně je otevřená, tím lépe. Některé spotřebiče mají i zabudovaný varovný signál, který se rozezvučí, pokud je lednice otevřená déle než jednu minutu.
Navíc je i důležité uskladnit jednotlivé potraviny uzavřené, aby se z nich neodpařovala voda. Nebude tak vznikat orosení, ani námraza. Lednice bude nejen čistější, ale bude i efektivněji fungovat.

Zdroje: https://www.bydlimekvalitne.cz, https://www.realsimple.com