Zanesená sprchová hlavice vám nezpůsobí během sprchování tu správnou slast. Trysky bývají ucpané vodním kamenem, což vede k nepravidelnému proudu vody. Zablokování otvorů může způsobit, že se sprchová hlavice zcela nevysuší a začnou se v ní hromadit bakterie a plísně. Proto je fajn pečovat o tuto součást sprchy pravidelně.

Vodní kámen

Vodní kámen je povlak, který se usazuje nejen v koupelně, ale často i na kuchyňských spotřebičích a v potrubí. Prostě na všech plochách, které přicházejí do pravidelného kontaktu s vodou. Základní složkou vodního kamene je uhličitan vápenatý a hořečnatý. Vzniká při pozvolném uvolňování minerálů, konkrétně vápenaté a hořečnaté soli, z vody, nejčastěji při změně teplot. Jeho barva kolísá od bělavé po šedou až červenohnědou, podle přítomnosti dalších minerálů. Větší problém s usazováním vodního kamene mají domácnosti, kde teče příliš tvrdá voda.

Jak vyzrát na tvrdou vodu

Namontujte na začátek vodovodního řádu filtr a použijte automatický změkčovač vody, který ji většinou upraví pomocí regenerační soli nebo kamence. Tvrdost vody si můžete ověřit testovacím páskem. Stačí ho namočit na dvě vteřiny do vody a poté jej nechte okapat. Po 1 minutě se vám zbarví na růžovou barvu. Podle počtu růžových polí určíte dle přiloženého návodu tvrdost vody.

Jedlá soda vás zachrání

O výhodách jedlé sody při úklidu už jste jistě slyšeli. Dá se použít nejen k odmašťování a odstraňování skvrn, ale také k neutralizaci zápachu. Velmi často se také využívá k čištění odtoků. Její velkou výhodou je, že jde o bezpečnou ekologickou látku.

Co budete potřebovat:

  • misku
  • starý zubní kartáček,
  • 2 lžíce jedlé sody
  • 1/2 šálku bílého octa
  • 4 kapky saponátu na nádobí

V misce smíchejte všechny uvedené ingredience a starým zubním kartáčkem pečlivě naneste připravenou směs zásadité sody a kyselého octa na zanesenou sprchovou hlavici. Mnohem lépe se vám bude sprchová hlavice čistit, když ji odpojíte od hadice.

Směs bude pracovat za vás

Nanesená směs bude postupně vodní kámen rozpouštět, nechte ji působit minimálně půl hodiny. Pak přijde na řadu starý zubní kartáček, kterým odstraňte nahromaděné nečistoty, nánosy plísní a minerálů. Díky působení směsi vám to půjde docela snadno. Kdyby byla hlavice ještě sem tam zanesená, postup zopakujte. Nakonec namočte sprchu do horké vody, dokonale ji omyjte a opláchněte.

Máte sprchu připevněnou napevno?

Nezoufejte! Máme pro vás další tip! Do igelitového sáčku nebo nafukovacího balónku nalijte ocet, ponořte do něj sprchovou hlavici, sáček uvažte kolem hrdla sprchy a nechte působit nejlépe přes noc. Druhý den čisticí zábal odstraňte a sprchovou hlavici už jen vyleštěte. Nevoní vám ocet? Přidejte několik kapek citronu, který bezvadně neutralizuje veškeré pachy.

Zdroje: www.express.co.uk, www.tipio.cz, www.adbz.cz