Sprchování má každý rád

Každodenní očista ve sprše je rozkoš, dá vám odpočinek po celém dni a ráno jistou vzpruhu pro nastartování do nového dne. Bohužel sprchová hlavice je tak vystaven stálé vlhkosti a vodní kámen je její úhlavní nepřítel. Znečištěná a zanesená sprchová hlavice nikomu radost neudělá, proto není od věci ji pravidelně čistit, aby její trysky fungovaly tak, jak mají. A nemusíte hned sahat po chemických prostředcích, které škodí životnímu prostředí. Častokrát máte pomocníky doma, stačí je jen využít a vědět, jak s nimi naložit. A jedním z nich je právě i colový nápoj.

Kde se bere vodní kámen

Jedná se především o uhličitany vápenatý a hořečnatý, které se vyskytují především v tvrdé vodě, která pochází ze spodních půdních vrstev. Takže větší problémy s usazováním vodního kamene mají hlavně domácnosti, kam je taková voda dodávána. Oproti tomu domácnosti s měkkou vodou pocházející z povrchových vrstev tento problém zas tak často řešit nemusejí. Vodní kámen má většinou bílou, nahnědlou nebo nažloutlou barvu.

Dopřejte si sprchování v klidu

Čištění sprchové hlavice není ve skutečnosti nic tak složitého a zvládne to každý. Stačí jej provádět přibližně jedenkrát za měsíc a můžete se spolehnout, že vám pak sprchová hlavice bude bez problémů sloužit tak, jak má, a nebudete muset řešit zbytečné lapálie.

Oblíbený sladký nápoj je skvělý čistící prostředek

Cola je jedním z nejpopulárnějších, nejprodávanějších a oblíbených nealkoholických nápojů, který milují lidé po celém světě. Díky kyselině citronové a fosforečné, kterou obsahuje, ho můžete použít i na vyčištění zanešené sprchy. Chemickou reakcí solných minerálů, které jsou zásadité, s kyselinami sladké coly dostane vodní kámen „na frak“.

Proč mít čistou sprchovou hlavici

Když je sprchová hlavice ucpaná, proudy vody z trysek jsou nepravidelné a sprchování je mnohem méně příjemné. Proto se vyplatí dělat pravidelnou údržbu. Samotné čištění není nic složitého a nebude vás stát ani moc úsilí.

Co k tomu budete potřebovat?

Postačí vám jen pár věcí: kbelík nebo pevnou igelitovou tašku a colu, popřípadě kartáček na zuby. Většina sprchových hlavic je odnímatelná, takže ji jednoduše můžete odšroubovat, a vložit do kbelíku naplněného colou. V případě, že jste vlastníky sprchy bez možnosti odnímání jednotlivých částí, nalijte colu do igelitového sáčku, který jednoduše uvažte ke sprchové hadici. A pak máte volno, protože cola bude pracovat za vás. Nechte ji působit celou noc a ráno máte hotovo. Vyjměte sprchovou hlavici z coly, dočistěte trysky připraveným starým zubním kartáčkem a můžete se těšit na báječnou sprchu.

Zdroje: www.express.co.uk, www.dum-a-interier.cz, www.nasenavody.cz