Pokud se koupete a používáte mýdlové výrobky, mýdlové usazeniny jsou prostě součástí vašeho každodenního života. Opravdu se jí nevyhnete. Mýdlové usazeniny se tvoří kvůli kombinaci mýdla (parafín, mastek, mastné kyseliny atd.) a nás samotných (bakterie, špína, odumřelá kůže, tuk). A mýdlová stopa je často nejvíce patrná právě na skle, obvykle v podobě šedavě zbarvených skvrn.

Neprůhledné a bílé sklo ve sprchovém nebo vanovém koutu je způsobeno vápenatou vodou. Běžné čističe na sklo většinou na vápenaté skvrny nefungují.

Speciální prostředky na vápenec

Nejlepší jsou prostředky velmi silné, jež dokáží s vápenatými usazeninami pracovat. Tento prostředek nejlépe dáme do rozprašovače a postříkáme jím celou plochu skleněných dveří sprchového koutu.

Necháme chvíli působit a poté si vezmeme obyčejnou houbičku na nádobí, kterou ještě více prostředek do vápenatých usazenin vetřeme a vymyjeme. Tím se naruší struktura vápence. Namísto houbičky lze použít i hadr.
Když celou plochu dveří důkladně vydrhneme, vezmeme si na pomoc sprchu a vše osprchujeme, aby sklo bylo čisté. Již po opláchnutí je sklo doslova jako nové. Jen ještě použijeme stěrku na okna, abychom docílili výsledného perfektního efektu. Stěrka zaručí, že se nám tam usazeniny nevytvoří hned znovu.

Co dál?

Velmi dobrý efekt má, jak jsme už řekli, použití stěrky na zmíněné dveře hned, jakmile skončíme se sprchováním. Tento jednoduchý postup omezí tvorbu mýdlových usazenin a ulpívajících minerálů.

Chcete-li tedy sprchové dveře vyčistit opravdu důkladně, nad rámec základní techniky stěrky, začněte tím, že sprchové dveře předem opláchnete čistou horkou vodou. Poté nechte horkou vodu ve sprše napařit a připravit sprchové dveře na drhnutí, čímž se uvolní všechny kousky nečistot nebo špíny. Otevřete všechna okna, pootevřete dveře do koupelny a zapněte všechny ventilátory pro maximální odvětrání koupelny. Použijte komerční čisticí prostředek na sklo a postříkejte jím vnitřní i vnější stranu sprchových dveří, přičemž se pečlivě řiďte pokyny uvedenými na štítku.

Komerční čističe skla obvykle není třeba po použití otírat. Čistič na sklo rozetřete mikrovláknovou utěrkou nebo papírovou utěrkou tahy ze strany na stranu. Pracujte po malých úsecích, aby roztok příliš nestékal po sprchových dveřích a nezanechával stopy nebo šmouhy. Můžete také zkusit nanést čisticí prostředek na sklo přímo na hadr nebo papírovou utěrku (namísto nastříkání na dveře) a poté jej otřít na dveře, abyste zabránili stékání.

Další možností je i texturovaná melaminová houbička, která je odolná vůči nečistotám v celém domě, zejména ve vaně jako odstraňovač mýdlových usazenin. Jednoduše navlhčete sprchové dveře, navlhčete houbičku a pak drhněte nebo čistěte bodově.

Náš tip

Roztok na dokonale čistý sprchový kout si můžete i doma vyrobit. Naplňte láhev s rozprašovačem bílým octem a použijte jej místo komerčního čističe skla. Můžete také naplnit malý kbelík octem a poté jej použít namočením houbičky do roztoku. Kyselý ocet ničí plísně a bakterie a také zabraňuje vzniku šmouh na skle. A pokud nesnášíte vůni octa, zkuste do něj přidat pár kapek esenciálního oleje, abyste získali svěžejší vůni.

Nechte ocet na sprchových dveřích působit asi třicet minut a poté jej setřete horkou vodou a čistým hadrem.

Další dobrou možností pro domácí kutily je směs jedlé sody a octa nebo vody, ze které vytvoříte drhnoucí pastu. Chcete, aby struktura pasty byla hustá, takže pokud se ukáže, že je příliš vodová, přidejte více jedlé sody. Velkoryse naneste svůj DIY roztok pomocí měkkého vlhkého hadru a dávejte pozor, abyste sklo nepoškrábali. Roztok by měl hodinu působit, takže se věnujte čištění sprchové hlavice nebo toalety - nebo obojího! Po hodině roztok setřete čistým vlhkým hadrem. Pokud nesnášíte šmouhy na skle, nejlépe použijte hadr z mikrovlákna, který vyleštěte za sucha.

Následně stěrkou odstraňte čistou vodu. Poté otřete sprchové dveře do sucha papírovou utěrkou nebo utěrkou z mikrovlákna, abyste zabránili vzniku šmouh.

Zdroje:

www.wikihow.com, www.stream.cz, www.mollymaid.com