Citrony si přezdívku „žlutý zázrak“ vysloužily právem, protože se jedná nejen o zdravé ovoce plné vitamínů a velmi příjemné dochucovadlo, ale také jde o skvělého pomocníka při úklidu a čištění domácnosti. Citron je prostě malý přírodní zázrak, který po sobě zanechá zářivý domov, a navíc i krásnou svěží vůni. Proto starý citron už nikdy nevyhazujte. Máme pro vás pár tipů, jak vám zázračně pomůže.

Jak doma využít starý citrón k mytí nádobí, můžete vidět v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Sklenice plné lesku

Díky starému citronu můžete na sklenicích vykouzlit opět ten správný lesk. Vložte do myčky na nádobí pár plátků citronu na horní stojan nebo do ní vložte misku s citronovou šťávou a myjte na běžný program. Nádobí bude nejen dokonale čisté, ale i nádherně lesklé.

Čistá mikrovlnka

Pokud vložíte do znečištěné mikrovlnné trouby misku s vodou, do které jste vymačkali polovinu citronu nebo i na kousky pokrájený citron s kůrou, zbavíte se tak snadno veškeré špíny a zápachu. Vodu nechte vařit na plný výkon po dobu 3 až 5 minut. Vzniklá pára nečistoty uvolní a bude stačit, když nakonec vnitřní část trouby vytřete nejlépe vlhkým hadříkem a na závěr povrch setřete do sucha.

Čisticí sprej z citronu

Také si můžete vyrobit z citronu čistící sprej. Stačí smíchat citronovou šťávu s trochou bílého octa a vody, nanést na znečištěné plochy a nechat alespoň 5 až 10 minut působit. Nakonec vše setřete houbičkou a nechte oschnout.

Citron vyleští nerezové plochy

Pokud máte například zanesené vodovodní baterie minerálními usazeninami či vodním kamenem, starý citron bude váš skvělý pomocník. Udělejte si směs vody a šťávy z citronu a pomocí rozprašovače je naneste na zanesená místa, nechte 15 minut působit a poté smyjte a osušte. Stejnou metodu můžete využít na veškeré plochy z nerezového materiálu.

Připáleniny a odolné skvrny? Pomůže citron

Rozčilují vás zažrané či připálené skvrny na nádobí? Nemusíte je urputně drhnout, stačí použít citron či opět jeho šťávu. Dokonale je totiž rozpustí, a to i takové, které nezvládne myčka. Naneste citron na inkriminovaná místa, nechte 15 až 20 minut působit a nakonec omyjte a opláchněte běžným způsobem.

Kuchyňská prkénka jako nová

Kuchyňská dřevěná prkénka patří k nejznečištěnějším předmětům v domácnosti, a proto byste je měli pravidelně a důkladně čistit. Pokud je tedy prkénko špinavé, obarvené či zapáchá, vezměte do ruky citron a chvíli jím jeho povrch potírejte. Dokonce můžete přidat i trochu soli, díky tomu bude osvěžené a připravené k dalšímu použití. Nezapomeňte ho však následně opláchnout a nechat důkladně vyschnout.

Citron funguje i na struhadlo

Stejně tak vyčistit zanesené struhadlo může být někdy dost urputný úkol. Namísto vyčerpávajícího drhnutí houbičkou, kterou tím zničíte, raději použijte na půlku překrojený citron. Ušetříte si tak spousty dřiny a struhadlo bude doslova zářit čistotou.

Související články

Zdroje: www.fresh.iprima.cz, www.hobby.blesk.cz, www.nasezahrada.com