Dřevostavba jako rodinné sídlo
2. 10. 2018

Dřevostavba jako rodinné sídlo

Rozměrově i tvarově nepřehlédnutelný, bytelně působící dům boří mýty o stavbách ze dřeva coby neplnohodnotných příbytcích s omezenou životností.

Velkorysá stavba, která vyrostla v oblíbené turistické lokalitě Strakonicka, poskytuje všestranný komfort čtyřčlenné rodině a současně je místem pravidelných prázdninových setkání širšího příbuzenstva. V individuálním projektu zohlednil architekt a následně dodavatel – společnost ATRIUM všechny požadavky investorů. Originální rodinný dům s šesti pokoji a kuchyní, dvěma prostornými halami, technickým zázemím a dvougaráží je tak rodině doslova „šitý na míru“. Přes svou rozlehlost navíc spadá do kategorie nízkoenergetických staveb.

Dřevostavba

Pro dva dost, pro tři málo

DřevostavbaZáměr vyměnit panelák za vlastní rodinný dům klíčil v majitelích postupně. „Bydleli jsme v bytě, dokud jsme byli sami dva, vyhovovalo nám to. I když se narodil syn stále panelákové 3 + 1 postačovalo, ale časem, jak syn rostl, se i jeho nároky na prostor začaly zvětšovat,“ vysvětluje paní majitelka. Její manžel ještě prozrazuje druhý důvod: „Jsem založením budovatel, takže mi v bytě scházel tento druh seberealizace.“

Dřevostavba

Jasná volba

Dům od Atria byl pro investory sázkou na jistotu. O výběru prý ale rozhodlo i přesvědčení, neboť majitel vystudoval dřevařský obor. Zároveň chtěli bydlet rychle a varianta svépomocí v té době nepřicházela v úvahu. Přestože u projektů od firmy ATRIUM je možnost úprav typových projektů samozřejmá, pro individuální projekt se investoři rozhodli, protože po prvotních pokusech „naroubovat“ na projekt typového domu velkou garáž a upravit vnitřní uspořádání, to dle jejich slov „stále nebylo ono“. Dům se tím proporčně „rozhodil“. Nakonec začali vymýšlet projekt od první čáry. Svou roli sehrál i nevelký pozemek, což investorům nedávalo příliš možností vystavět případně doplňkové stavby, aniž by se jimi pozemek neroztříštil. Z toho důvodu potřebovali garáž i úložné prostory umístit přímo v domě. Ten zabírá necelou čtvrtinu ze 720 m2 pozemku pojatého více méně jako jedna hrací plocha pro děti, kde převládá trávník. Zahradu s interiérem spojuje terasa s letní kuchyní.

Zhmotněná vize

InteriérArchitekt dostal od investorů jasné zadání: propojený interiér obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní, samostatné pokoje pro děti, rodičovská ložnice, zvlášť technická místnost, spíž a také dvougaráž. Majitelka pochází z Moravy, tudíž bylo třeba, aby dům poskytl veškeré zázemí také příbuzným přijíždějícím na návštěvu zpravidla ve čtveřici. Architektovi rovněž nastínili, jaké požadavky na bydlení naopak nemají, například nevyužijí zimní zahradu, bazén apod. Co se týkalo vzhledu domu a vnitřního uspořádání, v tom mu již nechali zcela volnou ruku, nicméně prvotní návrh s ním ještě doladili.

InteriérMajitelé přiznávají, že fáze přípravy a studie domu jim trvala poměrně dlouho, téměř celý rok. Zamyslet se museli nad každým detailem a firmě ATRIUM před výstavbou upřesnit dílčí skutečnosti jako umístění zásuvek. Podstatnou volbu představoval způsob vytápění. To je řešeno jako teplovodní, v přízemí je podlahové, v patře jsou instalovány radiátory. Jako primární zdroj slouží tepelné čerpadlo, doplňkem k němu krb s výměníkem, který dostává slovo zejména v zimě pro navození domácí pohody. Řízené větrání využívají hlavně od podzimu do jara, tehdy téměř nevětrají okny. Mohou si nastavit vyšší výkon větrání, například v čase než jdou děti spát, aby měli čerstvý vzduch a zase v dopoledních hodinách, kdy jsou pokoje prázdné, výkon snižují.

InteriérMateriály, podlahy, dveře, kuchyňskou linku si vybírali sami, návrh vybavení interiéru řešili s architektkou, průběžně jej však přizpůsobují aktuálním potřebám, především dětí. Kuchyň je atypická, integrovaná do stěny. Její důležitou součástí je velká lednice, kterou velmi postrádali v menším bytě. Protože oba rádi vaří, dali si s dispozičním řešením kuchyně hodně práce, aby bylo vše při ruce „na dva kroky“ – do lednice, ke dřezu i sporáku. Nepřekážejí si ani pokud jsou v kuchyni oba. Majitelka si linku pochvaluje i při přípravě jídla pro více osob.

InteriérDíky pečlivým přípravám na výstavbu majitelé v hotovém domě ani po třech letech bydlení nic nepostrádají, vše je podle jejich představ. Spíše mají pár věci navíc, například v koupelně v patře elektrické topné rohože, které ještě nikdy nezapnuli. Pouze v důsledku současných vysokých teplot v letních měsících museli přidat rolety na střešní okna, aby zamezili přehřívání prostoru.

Realizace projektu trvala rok, základovou desku si investoři zajistili subdodávkou. S firmou ATRIUM jako dodavatelem stavby byli spokojeni moc. Navíc, jakmile se výstavba spustila, běžela dle jejich slov „jako na drátkách“ a vše se udělalo, jak bylo dohodnuto. Majitelku, která má humanitní vzdělání, a tudíž si prý z půdorysů příliš jasnou představu o vzhledu domu udělat nedokázala, v konečném výsledku překvapil svou velikostí. Nejvíce nyní využívají přízemí, do patra chodí během dne jen výjimečně, ale vědí, že za pár let, až děti povyrostou, budou soukromí svých pokojů vyhledávat.

Základní údaje

Plán domu

  • Plocha pozemku: 712 m2
  • Užitná plocha 268,03 m2 + garáž 42,37 m2
  • Technologie stavby: betonová základová deska, montovaná dřevostavba z předem vyrobených celostěnových panelů – difuzně otevřený konstrukční systém ATRIUM DifuTech® CLIMA COMFORT, zateplení dřevovláknitou fasádní deskou, schodiště z dubového masivu
  • Střešní krytina: betonová taška Bramac
  • Fasáda: silikonově pryskyřičná fasádní omítka s vysokou propustností vodních par a CO2
  • Okna: dřevěná s izolačním trojsklem
  • Vnitřní dveře: CPL laminát
  • Podlahy: dlažba, vinyl
  • Vytápění: tepelné čerpadlo, podlahové teplovodní vytápění a radiátory, v koupelně navíc elektrické topné rohože, krbová vložka s výměníkem
  • Větrání: decentrální systém větrání s rekuperací
  • Autor: ATRIUM, s. r. o.
  • Lipová 1000, Horažďovice
  • tel.: 376 512 087, e-mail: 4gsyQOQ7akvE3W7r
  • www.atrium.cz

Text a foto: Robert Virt

Zveřejněno v časopise DŮM&ZAHRADA

Toto je komerční prezentace.
Server iReceptář.cz ani jeho provozovatel není autorem a neodpovídá za obsah článku.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS