Nesprávně zvolený stojan na stromeček dokáže pěkně potrápit a proměnit svátky v hotovou pohromu. Je u vás upevňování jehličnanu do stojanu nervy drásající záležitostí, která vyžaduje asistenci několika lidí a zanechá stopy na vánoční náladě všech zúčastněných? Nebo je stromek vratkým objektem s výhružně mávajícími skleněnými ozdobami v jehož blízkosti se bojíte pohnout? Stačí pár dnů a z voňavého svěžího stromu se stane oholená troska, rozhazující uschlé jehličí? Perfektní příprava vás zbaví starostí, stačí věnovat pozornost výběru správného způsobu uchycení.

Důležité parametry

Některé stojany vypadají na pohled zajímavě, ale v praxi se ukážou jako absolutně nepoužitelné. Při jejich výběru dbejte hlavně na jednoduchost sestavení samotného stojanu a bezproblémové upevnění stromku. Nekupujte jenom podle obrázku na obalu, stojan si v ideálním případě vyzkoušejte. Běžně mají stojany tři upevňovací šrouby, propracovanější výrobky nabízejí ukotvení pomocí stisku páky, která kolem stromku sevře upevňovací čelisti. Berte ohled na rozměry stromků, které obvykle na Vánoce pořizujete a uzpůsobte tomu i velikost stojanu. Stejně tak při nákupu stromku vybírejte exemplář s přiměřenou tloušťkou kmene, ten by měl být o 1-2 cm užší než je průměr stojanu. Stromek si také nechte ihned na místě ořezat, vyhnete se tak zdlouhavému opracování doma v obýváku.

Stabilita a závlaha

Velmi důležitá je určitě stabilita stojícího stromku. Stojan by měl být dostatečně bytelný, aby strom udržel a nehrozilo jeho překocení nebo pád. Jestli stromek přesto špatně drží, zajistěte ho pomocí provázku nebo silonového lanka uvázaného k oknu či háčku ve zdi. Větší jištění je nezbytné i v případě, že máte domácí mazlíčky, pro které jsou třpytivé ozdoby neodolatelným lákadlem. Pro dlouhou životnost a perfektní kondici řezaného stromku lze jedině doporučit stojany s nádržkou na vodu, které zaručí, že stromek vydrží přes celé svátky. Voda v nádržce též zvýší hmotnost základny stojanu a tím i jeho stabilitu.

Tradiční dřevěný nebo moderní plastový?

Vybírat můžete z mnoha typů stojanů, které se liší vzhledem, použitým materiálem i systémem uchycení stromku. Prostudujte si parametry konkrétního výrobku, většina stojanů je konstruovaná pro stromky vysoké 2 až 3 metry, s průměrem kmene od 3 do 15 cm, robustnější stromky vyžadují speciální stojany. Téměř všechny mají menší či větší zásobník na vodu.

  • Tradiční dřevěné stojany doplněné o kovový držák kmene jsou vhodnější pro drobnější stromky, mají také menší nádržku na vodu, kterou je potřeba často doplňovat.
  • Designově velmi hezky působí kovové stojany, opravdovou lahůdkou jsou potom nápaditě zdobené litinové stojany. U dřevěných i kovových stojanů se ukotvení stromku obvykle řeší přitažením masivních šroubů.
  • Funkční a přitom na pohled hezký je keramický stojan. Poskytuje objemnou nádobku na vodu, která pojme několik litrů tekutiny.
  • Plastové stojany lze zakoupit v mnoha podobách, od jednoduchých držáků, vhodných jen pro nejmenší stromky po propracované stabilní stojany s nádržkou. K nejdražším patří plastové stojany se systémem svěracích čelistí. Stromek se do takového stojanu pouze vložíte a pomocí páky zaaretujete, nemusíte si dělat starosti s vycentrováním či zmenšování průměru.

Vánoční stromek trochu jinak

Obvyklý vánoční stromek vás už nebaví? Inspirujte se historií vánočního stromku a zkuste ho tradičně netradičně upevnit podobně jako za starých časů. Dříve se stromky přivazovaly ke stropu uchycené za špičku a zavěšovaly se nad stůl, někde je dokonce přivazovali i špičkou dolů. Takový způsob ocení nejen příznivci historie, ale i rodiny s malými dětmi nebo domácími mazlíčky. Neotřelým řešením jsou i různé alternativní vánoční stromky, vyrobené ze dřeva, papíru, látky i dalších materiálů.