Orchideje patří mezi krásky, které opatrně opečováváme, a nedočkavě vyhlížíme jejich další nádherné exotické květy. I když péče o orchideje není extrémně náročná, mnohdy šlápneme vedle, když se moc snažíme. Orchidej je docela jiná než běžné pokojovky, přesto není obzvláště náročná. Každý pěstitel ví, že je třeba dát pozor na zálivku, dopřát orchideji jen rozptýlené nepřímé světlo, a pokud je to možné, tak zvýšit vzdušnou vlhkost.

Pokud pokojovky odkvetou, pak je běžnou praxí stonek květenství odstřihnout, aby se rostlina zbytečně nevysilovala tvorbou a zráním plodů a semen, o které není zájem. Platí to však také pro orchideje?

Stonek po odkvětu u mladých orchidejí

Aniž byste museli brát ohled na konkrétní druh orchideje, určitě zbavte odkvetlého stonku mladé rostliny. Není nutné hnát je hned do květu. V případě mladých malých orchidejí je mnohem důležitější udržet je v dobré kondici a silné. U mladých orchidejí se rozhodně vyplatí podpořit jejich růst, nikoli další nasazení na květ, které rostlinu vysiluje.

Orchideje, jež nekvetou ze starého stonku

Pro oblíbené a nejčastěji pěstované orchideje rodu Phalaenopsis toto pravidlo platí také. Phalaenopsis čili česky můrovec je příkladem orchidejí, které již ze stejného stonku nepokvetou. Stonek začne zasychat, a to je také známkou toho, že byste jej měli odstranit. Pokud si nejste druhem jistí, ale stonek po odkvětu uvadá, pak jej rozhodně odstraňte. Zásah provádějte vždy čistými nástroji. Odstraňte stonek nízko nad růžicí větvících se listů asi 2,5 cm od hlavního stonku rostliny.

Druhé kvetení ze stonku u orchidejí Dendrobium

Mezi výjimky patří například rod Dendrobium, česky strombytec. Právě tyto orchideje mohou na odkvetlých stoncích znova kvést. Neděje se tak okamžitě, nicméně odstraněním stonku byste se o další kvetení ochudili. Nutno dodat, že druhé kvetení je slabší a květenství je menší. Odstraňujte z orchidejí Dendrobium jen uvadající jednotlivé květy. Vždy pamatujte, že je důležité mít nůžky čisté, ideálně vydezinfikované.

Pravidlo stříháni stonku orchidejí

Pokud si nejste druhem orchideje jistí, pak stonek odstraňte vždy, když jeví známky vadnutí či zasychání. Jestliže chcete jakoukoli orchidej podpořit v růstu, stonek odstraňte. Rostlinu tím nevysílíte, ale naopak pomůžete jí soustředit se na růst kořenů a listů.

Zdroje: www.dumabyt.cz, orchidej.estranky.cz