Zdroje: damskydenik.cz, www.chatelaine.com

Struhadel existuje nepřeberné množství druhů – některá jsou třeba speciálně na parmazán, jiná mají jen jeden nůž a slouží na krájení zeleniny na plátky. Hodně domácností je dnes vybaveno i kuchyňským robotem, který všechno udělá za nás. Ale i tak se vyplatí vědět, jak používat klasické, tedy čtverhranné struhadlo, se čtyřmi stranami.

Ne každý totiž ví, jak jednu každou z nich správně použít.

Není třeba vykládat, že každá strana má jinou strukturu i tvar nožů a strouhací plochy. Proto víme, že je používáme dle toho, chceme-li něco nastrouhat najemno nebo nahrubo. Tuto vlastnost využíváme při vaření a pečení.

Která je ta čtvrtá?

Krátká strana s jedním nožem a podlouhlou dírou je jasná – já osobně strouhám okurky na kolečka do salátů či jablka, pokud chci závin s většími kusy jablek.

Pak je tu ta s velkými „oky“ – ideální na okurky, mrkev na větší kusy a zase jablka do závinu. Když dělám pizzu po česku, strouhám na ní sýr na zapékání.

Naopak sýr na české špagety struhám na té jemné.

Ale pak je tu ještě jedna, poslední strana – ta vystouplá, s velmi malými dírkami, kterou vždycky, když použiju, víc potraviny mi zůstane na struhadle než na talíři. Jistě bychom ji nevyužili na očistění ryb, nebo na česnek či dětskou přesnídávku nebo citronovou kůru.

Čištění ryby, či česnek? Ne!

Pokud nemají lidé vhodný lis na česnek, nejčastěji tuto stranu využívají právě na drcení česneku, což ale není docela správně. Stroužky česneku jsou poměrně malé a při strouhání na této ostré straně by mohlo snadno dojít je zranění prstů. A, jak říkám, dostávat zbytky česneku ze všech otvorů a záhybů je dost otravné.

Jiní používají tuto stranu k pro mě ještě překvapivějšími čistění ryb od šupin. Samozřejmě ne u všech ryb, ale zejména těch, jejichž šupiny jsou příliš malé na odstraňování po jedné, jako jsou například okoun nebo štika. Ale ani tento způsob není ten pravý. Protože existují mnohem jednodušší a efektivnější nástroje a struhadlo je v tomto případě dosti nepohodlný nástroj.

A také ji lze použít na velmi pracné strouhání muškátového oříšku do polévek a omáček.

Jak správně využít čtvrtou struhadla

Tak a teď zbystřete, protože vás překvapí, stejně jako mně, jak je to vlastně úplně prosté.

Tato strana vznikla na struhadle byla před několika desítkami let, kdy byla velice důležitá zejména pro naše matky a babičky.

Na této straně totiž připravovaly ovocné a zeleninové přesnídávky pro děti.

V té době nikdo neměl mixér a neexistovaly ani hotové dětské svačinky, kapsičky nebo přesnídávky pro děti, takže se muselo všechno doma vyrábět z čerstvého ovoce a zeleniny. Ostrá strana struhadla sloužila v těchto případech stejně dobře, jako dnešní mixér.

Samozřejmě, že v dnešní době již pro tuto stranu nenajdeme tak široké uplatnění, ale lze ji využít třeba na brambory při vytváření bramboráků, nebo nastrouhání citronové kůry či na ořechy, strouhanku a skořici.

I na problém s jejím očistěním pak máme radu – vyzkoušejte obyčejný zubní kartáček.

Také si tak vážíte toho, jak doma a technika pokročila?