Není to ovšem ideální varianta, sušení prádla zvyšuje vlhkost v bytě a může být spouštěčem vzniku a rozvoje plísní, což způsobuje kožní a dýchací problémy a podporuje vznik alergií. Jak nejlépe vyřešit sušení prádla v bytě, abychom riziko vzniku plísní snížili na minimum? Pokud není jiná možnost než rozložit v místnostech sušáky a na ně prádlo rozvěsit, je dobré dodržovat několik zásad.

Prádlo by mělo být co nejlépe vyždímané, pokud to tkaniny snesou, snažte se dát 1400 otáček, aby bylo už při rozvěšení co nejsušší.

Sušák umístěte v dobře větratelné, ale zároveň i vytápěné místnosti. Vlhká koupelna proto nebude ideálním místem, pokud už využíváte sušení v koupelně, mějte alespoň zapnuté odvětrávání, aby vám prádlo skutečně schlo a nezatuchlo.

Na sušáku se snažte oblečení umístit tak, aby mělo prostor, nemačkejte jednotlivé kousky příliš na sebe. Pokud je to možné, použijte raději dva sušáky, případně si kupte větší model nebo perte častěji menší dávky. Oblečení rozložte tak, aby mělo kolem sebe dostatek vzduchu, to samé platí i pro samotný sušák, je lepší ho dát doprostřed místnosti než do kouta nebo ke zdi.

Není také vůbec od věci uvažovat o koupi sušičky. Dnešní modely jsou energeticky úsporné a budete překvapení, jaká úspora času a práce její pořízení je. Spíš než finanční investice ale domácnosti často odrazuje nedostatek místa. Pokud se vám tuto překážku podaří odstranit (je možné umístit sušičku pomocí tzv. mezikusu přímo na pračku), její pořízení opravdu zvažte. Odpadnou všude rozložené překážející sušáky, budete řešit jen věšení nejcitlivějších kousků, jako jsou třeba dámské podprsenky nebo obzvlášť choulostivé textilie, což je ale zanedbatelný objem ve srovnání s pravidelnou rodinnou produkcí špinavého prádla.

Sušička navíc vaše prádlo nejen vysuší, ale také zbaví žmolků i nečistot typu zapomenutého papírového kapesníku, vlasů i chlupů domácích mazlíčků. A většinu věcí ze sušičky nebudete muset ani žehlit, stačí je bezprostředně po usušení vytáhnout a složit. Prádlo bude pěkně nadýchané a při použití ubrousků do sušičky, které se dají koupit v drogeriích, i provoněné, aniž byste museli používat aviváž.