I sušení prádla se dá pokazit

Nevěděli jste, že i v sušení prádla se dá chybovat. To víte, že ano. Právě teď v přicházejících zimích měsících je sušení prádla náročnější než během zbytku roku a může vás pořádně potrápit. Nikdo nechceme sušit prádlo několik dnů, ale ani sušička není zatím standardem ve všech domácnostech. Jaké chyby nejčastěji děláme?

Sušení prádla začíná v pračce

Sušení prádla se bezesporu přesunulo do domů a bytů. Nejde ale jen o to, kde sušíme, ale také jak pereme. Jistě víte, že každá pračka má konkrétní kapacitu, jež je uváděna v kilech. Jisté je, že nikdo prádlo nevážíme, ale rozhodně víme, jak moc jsme buben pračky naplnili. Buben rozhodně nesmí být zcela zaplněn. Množství prádla odhadněte zhruba na dvě třetiny obsahu bubnu. Prádlo musí mít prostor, aby jej bylo možné dobře vyprat, ale také usušit. Pokud je masa mokrého oblečení v bubnu příliš velká, ani odstředění není ideální. Navíc je prádlo velmi pomačkané a ani na sušáku nebo šnůře se dostatečně nevyvěsí.

Chyba v sušení prádla a rozmístění

Pokud dáte méně prádla do pračky, pak vám také půjde dobře prádlo rozvěsit. K dobrému sušení není potřeba jen teplo a slunce, ale také dobrá cirkulace vzduchu. Proto je právě rozvěšení důležité. Pokud máte možnost, položte prádlo přes dvě až tři šnůry, případně zabezpečte kolíčky tak, aby se textil jen minimálně dotýkal sušáku či šnůry. Správným pověšením se snažíme dostat mezi kusy oblečení vzduch. Například sušením a fixací kolíčky za pasnici džínů nebo kalhot pomůže dostat vzduch i do nohavic, případně oblasti kapes, které špatně schnout. Vzdušná vlhkost se můře v bytě zýšit až o 30 %, proto nezapomeňte pravidelně větrat.

Ztrácíte čas? I to je chyba.

Využijte maximálně dne. Vyperte přes noc nebo ráno a hned prádlo dejte sušit. Využijte maximálně dne a vystavte prádlo slunci, jak jen je to možné. Větrejte a případně sušák i otáčejte, abyste uspíšili schnutí celé várky pověšeného oblečení.

Zdroje: https://www.ceskestavby.cz, https://www.express.co.uk