Ani v prostorách vzdálených od obvodových zdí nebo střechy domu nerezignujte na dostatek přirozeného světla. Jas denního světla prospěje nejen vašemu zdraví, díky osvícení přivedenému světlovody také omezíte umělá svítidla a ušetříte náklady za energie.

Denní světlo do domu

Světlovod je stavební prvek, který na základě principů odrazu a přenosu světla přivádí do interiéru budovy přirozené světlo. Kromě novostaveb najdou světlovody uplatnění i při rekonstrukcích starších domů či bytů, ve kterých majitele trápí nedostatek světla. „Princip světlovodů je v zásadě velmi jednoduchý. Světlovody sbírají denní světlo na střeše, fasádě, terase nebo třeba na chodníku či zelené střeše a následně jej vedou do interiéru speciálním vysoce reflexním tubusem. Stěny tubusu tvoří výkonná zrcadla s maximální odrazivostí. Tubus vyúsťuje na stropě nebo stěně místnosti, kterou chceme prosvětlit. Je opatřen skleněným rozptylovačem světla, takzvaným difuzérem, který světlo rovnoměrně rozptyluje do prostoru tak, aby jeho intenzita nikoho neoslňovala. Díky tomu proudí do interiéru nepozměněné světlo s minimálními ztrátami a maximální intenzitou,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway. Světlovody dnes ale nejsou jen pouhým zdrojem denního světla s klasickými plochými rozptylovači uvnitř místnosti. K dostání jsou například designové kousky z českého křišťálu, které jsou důstojným doplňkem i pro luxusní interiéry.

Šetří životní prostředí i peněženku

Při výběru správného typu světlovodu, jeho umístění a výkonnosti rozhoduje hlavně požadovaná intenzita světla a účel osvětlovaného prostoru. Například světlovod o průměru 25 cm prosvětlí za optimálních světelných podmínek místnost o podlahové ploše 10 m2, o třetinu větší místnost už potřebuje tubus o průměru minimálně 35 cm. Kromě základních parametrů ovlivňuje množství přeneseného světla i řada dalších faktorů, třeba umístění střešního prvku, roli hraje i orientace a sklon střechy a samozřejmě délka tubusu a jeho sklon. Přesto, že zařízením lze vést světlo na poměrně velké vzdálenosti, v obytných domech se obvykle používají tubusy dlouhé jeden až pět metrů. Světelné ztráty na metr délky tubusu se pohybují kolem 2–3 %, záleží ovšem i na materiálu zařízení a dalších okolnostech. Světlovod lze vybudovat dokonce i v případě, že pro něj není možné připravit přímou cestu, každý ohyb ale znamená ztrátu určitého množství světla. V neposlední řadě je výsledný výkon ovlivněn i počasím či ročním obdobím.

Jak vybrat ten správný?

Při výběru světlovodu se nenechte zlákat pouze nízkou cenou, zvlášť u světlovodů je nutné volit opravdu kvalitní výrobek a renomovanou firmu. Životnost světlovodů se pohybuje kolem třiceti let, za tu dobu ušetří jedno zařízení až 66 MWh elektřiny. Díky využití světlovodů nejen snižujete náklady na energie, ale přispíváte i k ochraně životního prostředí.

  • Skleněné světlovody mohou oproti plastovým přivést do interiéru až o 50 % více světla, a to platí jak pro venkovní, tak pro vnitřní část.
  • Pro instalaci na střeše jsou vhodné skleněné kopule, které sbírají daleko více denního světla i v případě, že nesvítí slunce.
  • Nemalou roli hraje také vnitřní povrch tubusů. Světlovody, které mají reflexní povrch uvnitř tubusu ze stříbra, pustí do interiéru až o 48 % více světla než hliníkové tubusy.
  • Neméně důležitá je samotná montáž, klíčová je správná těsnost všech spojů. Jinak se do prostoru tubusu může dostat prach a hlavně vlhkost. Páry pak ve světlovodu kondenzují a výsledkem je odkapávání vody z tubusu.
  • Každý světlovod musí mít také dobře vyřešenou izolaci, aby nedocházelo k teplotním ztrátám.