Svíčky k Vánocům patří, a to nejen jako tradiční součást adventního věnce nebo štědrovečerního stolu.

Oceníte je i jindy, zvláště v chladných zimních dnech. Jsou totiž balzámem pro duši i tělo. Jejich účinky znali už ve starověkém Egyptě, v Číně, Mezopotámii a Římě. Kromě toho, že potěšily oko, fungovaly i jako prevence proti nemocem a dokázaly vydezinfikovat prostor.

Druhy svíček a jak je vybírat

První svíčky byly z včelího vosku, tedy čistě přírodní. Před pěti tisíci lety je z něj vyráběli už staří Egypťané a používají se dodnes. Dlouho hoří, roztékají se méně než syntetické svíčky, mají specifickou barvu, nezaměnitelnou typickou vůni a při hoření navíc pročišťují vzduch a prospívají astmatikům.

Pro ty současné je základní surovinou buď stearin, který se vyrábí z rostlinných olejů a živočišných tuků, nebo parafín, což je derivát ropy. Je levný, tudíž se používá nejčastěji. Nejkvalitnější svíčky jsou z bílého parafínu, jenže se do něj při jejich výrobě přidávají různé pomocné látky (barviva, vonné směsi), v knotech jsou navíc syntetické zpomalovače hoření, takže když je pak zapálíte, začnou do ovzduší uvolňovat vedle oxidu uhličitého i látky, které nejsou zdraví prospěšné. Pokud si takové svíčky pořídíte, rozhodně je v místnosti nenechávejte hořet po dlouhou dobu a častěji větrejte.

Dobrým kompromisem jsou svíce vyráběné z rostlinných olejů – kokosového, olivového, konopného nebo palmového. Nejčastěji se setkáte se svíčkami ze sójového oleje. Ale pozor, jako sójový vosk se může označit cokoliv, v čem je alespoň 51 % této suroviny, takže zbytek může být zase parafín.

Existují i svíčky gelové, které nejsou z vosku, ale z pryskyřice a minerálních olejů. Dalším typem jsou vonné vosky, které by se daly přirovnat k „testovací verzi“ svíčky. Jsou totiž levnější a také provoní byt na delší dobu. Fungují tak, že se rozpouštějí v aromalampě bez vody, jen musíte v dolní části zapálit čajovou svíčku. Výhodou je, že nemusíte použít celý vosk, stačí do lampy ulomit jen kousíček nebo kombinovat různé druhy těchto vosků. Výhodou je, že neubývají, pouze slábne intenzita vůně. Jakmile čajová svíčka dohoří a vosk za několik minut vychladne, snadno ho odloupnete. Aromalampy zahřívají vosk plamenem svíčky nebo elektrickou plotýnkou – tou však méně intenzivně.

Nechcete ztrácet čas zapalováním či péčí o knot? Existují i LED svíčky s časovačem a blikajícím plamínkem, které vypadají jako skutečné. Fungují na tužkové baterie a některé jsou dokonce ze skutečného vosku, jenž voní!

Chcete-li si tedy pořídit kvalitní svíčku, ekologickou a bezpečnou pro zdraví, musíte dobře číst etikety. Hlavními atributy je kvalitní vosk, kvalitní knot (měl by být vyrobený ideálně z bavlny) a v případě vonných svíček pak především přírodní esenciální oleje.

Jak s nimi zacházet

Aby svíčka hořela co nejdéle a zbytečně nečoudila, je nutné ji umět správně zapálit. Knot by měl být dlouhý asi 3 mm (ne méně). Jakmile by byl delší (více než 5 mm), svíčka by kouřila a plamen by stoupal do výšky. Nedá se tedy nic dělat: pokud máte svíčku, u které chcete, aby hořela hezky a příjemně, musíte sledovat knot. To samozřejmě neplatí pro takzvané čajové svíčky, které jsou miniaturní a dávají se přednostně do aromalamp, ovšem slouží také jako zdroj tepla při zahřívání pokrmů či nápojů. Když vidíte, že knot černá a svíčka kouří, je čas na zastřihnutí. Nejprve ji ale sfoukněte.

U vonných svíček se pokuste vosk rozpálit až ke kraji sklenice nebo stojanu. Vrchní vrstva by měla být rozpuštěná úplně, jedině tak bude cítit vůně po celém bytě. Abyste si ji užili naplno, nechte svíčce delší čas, ať se pořádně rozhoří. Zapálenou ji však nenechávejte déle než čtyři hodiny (i když někteří výrobci uvádějí, že jejich svíčka vydrží hořet až deset hodin v kuse). Dobu hoření je dobré omezit nejen kvůli bezpečnosti, kdy se podstavec či nádobka pod svíčkou rozpalují, ale i kvůli vám – některá aromata jsou tak silná, že mohou po delší době být spíš na obtíž.

Jakou vůni vybrat?

Když se rozhodujete, kterou vonnou svíčku si vyberete, měli byste jako první zvážit, zda je vám její vůně příjemná. Existují samozřejmě i vůně, které se vysloveně hodí pro vánoční svátky či advent. Mezi nejoblíbenější patří suroviny používané k přípravě vánočního cukroví (není vám snad příjemné, když to doma voní po vanilkových rohlíčcích?), zejména vanilka, skořice, hřebíček, badyán, kardamom či zázvor. Další populární vůně jsou ty, které připomínají vůni vánočního stromku nebo exotického ovoce, třeba borovice, mandarinka či pomeranč.

Celá řada vůní má i léčivé účinky. Skořice stimuluje paměť, zatočí s únavou a ospalostí, eukalyptus pomáhá při infekcích horních cest dýchacích a virových infekcích, svíčka s citronem vás udrží dlouho aktivní. Soustředění zase zlepšují svíčky s vůněmi cedru a máty. Při únavě pomůže levandule a rozmarýn. A pokud vás začalo bolet v krku, uleví vám svíčka s esencí šalvěje.

Léčivé účinky samozřejmě mají v tomto případě pouze svíčky, které jsou vyrobené z přírodních olejů, do nichž se přidávají organické esenciální oleje. Jakmile je třeba na etiketě uvedeno: 100 % silice, můžete si být téměř jistí, že jde o zdravotně nezávadné produkty, které mohou vašemu zdraví skutečně prospět. Vonné svíčky však mohou obsahovat také syntetické oleje, a s těmi raději opatrně.

VLASTNÍ VÝROBA SVÍČEK

Na internetu najdete celou řadu nabídek různých kurzů či dílen, kde si můžete svíčku sami vyrobit (nap. česká svíčkárna Rodas v Plzni). Inspiraci najdete i na webových stránkách mydlovysvet.cz nebo v knihách – Svíčky, výroba a zdobení od Jaroslava Šabatky (Grada) či Vyrábíme svíčky voskové, parafínové a gelové od Hany Maříkové a Aleny Vondruškové (Grada).

JAK ODSTRANIT VOSK Z UBRUSU, TEXTILU A PODLAHY

Nejsnadnější způsob je žehličkou. Na ubrus (či jinou textilii) položte kuchyňskou utěrku nebo savý papír, pak jej lehce přejíždějte žehličkou, dokud se vosk nevsákne, savou podložku přitom neustále posunujte. Po vosku může zbýt mastná skvrna, v takovém případě postup zopakujte. Pak látku vyperte a přidejte přípravek proti mastným skvrnám. Místo žehličky lze použít i fén, je vhodný na citlivější materiály, jako je třeba umělý koberec.

Nebo můžete látku s voskem dát do mrazáku, kde ztuhne. Vosk pak rozlámete na kousíčky, které se dají dobře odloupnout. Při této metodě se textilie poničí kupodivu méně, než kdybyste odlupovali celý plát vosku najednou. A jak odstranit vosk z podlahy? Na lamino, dřevo, korek a lino použijte opět vysoušeč vlasů a papírovou utěrku. Utěrku položte na potřísněné místo a začněte zahřívat. Když vosk změkne, vsákne se do utěrky. Můžete vosk i zchladit – na místo položte třeba sáček mražené zeleniny.

ABY SVÍČKA NEKAPALA

Pokud chcete, aby ze svíčky zbytečně nekapal vosk na ubrus, před zapálením ji ponořte aspoň na dvě hodiny do slané vody a pak důkladně osušte. Podobně zafunguje, když ji vložíte asi na hodinu do mrazáku nebo potřete kouskem mýdla.