Voňavá a zářivě čistá toaleta je základ čisté domácnosti. Ruku na srdce, čištění záchodu zřejmě nepatří k vašim nejoblíbenějším domácím činnostem. Vzhledem ke zdraví a hygieně byste ji však alespoň jednou týdně pořádný očistný rituál dopřát měli. Díky několika tipům bude ale udržování domácího WC v čistotě hračka.

Proč je důležité mít čisté WC

Čistá toaleta zabraňuje šíření bakterií a mikrobů, které mohou způsobit různá onemocnění a infekce. Nedostatečná hygiena toalety může vést k šíření chorob, jako jsou střevní infekce nebo močové infekce. Kromě toho nepříjemné zápachy a nečistota mohou vytvářet nepříjemné prostředí a nepohodlí. Udržování čisté toalety je také důležité pro osobní pohodlí a pohodu. Pravidelné čištění a dezinfekce toalety pomáhají udržet prostředí čisté, zdravé a příjemné pro všechny uživatele.

Cola jako skvělý pomocník

Vyzkoušejte tedy poměrně netradiční prostředek k úklidu domácnosti. Kyselina fosforečná a oxid uhličitý, který se v oblíbeném nápoji vyskytují, dokáže s nečistotami hotové zázraky. V případě toalety pomůže odstranit stopy rzi i vodního kamene. Nalijte plechovku sladkého nápoje na stěny toalety, snažte se zasáhnout i špatně dostupná místa, nechte působit alespoň 60 minut a poté vydrhněte starou houbičkou.

Za pár korun

Řeč je o všemocném octu, který skutečně v obchodních řetězcích (na rozdíl od chemických přípravků) seženete za pár korun. Kyselina octová je velmi účinná a v porovnání s chemickými čističi i poměrně šetrná. Nebudou před ní mít šanci bakterie, zbaví toaletu vodního kamene a poradí si i s nevzhlednými zažloutlými místy uvnitř toalety. Ocet můžete nechat působit desítky minut, lepší je ale nechat jej dělat svou práci přes noc. Pokud chcete jeho sílu podpořit ještě víc, zkombinujte jej s jedlou sodou. Nejenže dokáže absorbovat nepříjemný odér, ale spolu se štiplavým kolegou se postará o skutečně pro nečistoty destruktivní reakci.

Tableta nejen do myčky

Asi nejjednodušší a možná nejpřekvapivější způsob, jak udržet toaletu v čistotě, je použití tablety do myčky. Podívejte se na video, jak jednoduché to je:

Zdroj: Youtube


Vezměte tabletu do myčky a vhoďte ji do toaletní nádržky s vodou. Čistotu a svěžest ucítíte při každém spláchnutí. Použít tabletu do myčky ale můžete i přímo v záchodové míse. Vhoďte ji do mísy a nechte alespoň 20 minut působit, pak si navlékněte gumové rukavice a pomocí houbičky na nádobí mísu vydrhněte.

Tip na závěr

Tablety do myčky se nehodí jen do spotřebiče, pro které jsou určené. Jsou skutečně všestrannými pomocníky. Díky nim můžete poměrně snadno vyčistit připálený pekáč, který se do myčky nevejde, vrátit lesk troubě, anebo dokonce vyčisti starší zašlý zahradní nábytek.

Související články

Zdroje:www.youtube.com, www.bydlimekvalitne.cz, www.westwing.cz, svetkreativity.cz