Kdo by někdy netoužil po místě s dokonalým soukromým, nenápadně skrytým před zraky ostatních. Tajné místnosti nepatří jen do detektivek nebo pohádek, bezpečný prostor jen pro vás, skrytý před zraky okolí můžete mít i doma.

Pro bezpečnost i zábavu

Tajná místnost ve vašem domě může mít účel ryze praktický nebo bude sloužit spíše pro zábavu, rozhodnutí je jen na vás. Ve větší utajené místnosti si můžete vybudovat hernu pro pána domu i s barem a příjemným posezením, pracovnu nebo třeba koutek pro četbu či kreativní tvoření. S prostorem určeným pro tajnou místnost je dobré počítat už při stavbě či rekonstrukci domu. Někde postačí malá komora, místo vzniklé přepažením konce chodby nebo prostor pod schody, jinde si určíte celou místnost, kterou uzavřete před zvídavými zraky ostatních. Skvělé jsou i prostory vyčleněné pod podlahou. Podle účelu, ke kterému bude místnost sloužit, navrhnete její rozměry i způsob zabezpečení. Příliš vhodné nejsou okrajové místnosti s okny, které prozrazují jejich existenci.

Místnost jako trezor

Pro ukrytí rodinných cenností někdy stačí malý prostor, který do sebe pojme trezor, výjimkou ale nejsou ani celé trezorové místnosti s neviditelným vchodem, které vám specializovaná firma vytvoří na míru. Taková místnost ukryje nejen cennosti a rodinné památky, ale poslouží v případě potřeby a ohrožení i jako úkryt pro vás a vaše nejbližší. Stupeň zabezpečení trezorové místnosti záleží na vás, může mít stěny z cihel, vylité z betonu či železobetonu nebo postavené ze železných panelů. Spolu s kvalitním trezorovými dveřmi představuje bezpečný uzavřený chráněný prostor, vhodný nejen k ochraně majetku a osob, ale třeba i k uskladněný střelných zbraní, jejichž bezpečné uložení předepisuje i zákon.

Neviditelné dveře

Bezpečnost i pocit tajemna z ukryté místnosti zvyšují nenápadně ukryté dveře, o jejichž existenci vědí jen obyvatelé domu. Vchod vedoucí do takové místnosti je tedy často důmyslně maskován. Dveře se mohou ukrývat za vyleštěným zrcadlem, širokou skříní s falešnou stěnou, otočným systémem polic nebo přímo ve zdi, která se po stisknutí tlačítka rozestoupí a vydá své tajemství. Možností jak kamuflovat vstup do tajné místnosti je dost, řešení představují i jednoduché dveře zasazené do zdi tak, že opticky splývají. S výběrem radí Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE: „Efektu tajných dveří lze docílit poměrně snadno – potřebujete dveře, které na svém povrchu nesou MDF (dřevovláknitou) desku sloužící k nanesení stěrky, malby či tapety. Dveře tak hravě zahalíte do stejného povrchu jako vaše stěny. Aby nic nerušilo jednolitost stěny, je třeba také skrýt dveřní obložku.

Zavírání stiskem prstu

Dveře do tajné skrýše můžete ovládat manuálně, většina podobných dveřních systému však využívá elektrický mechanismus. Díky tomu se dveře otevřou stisknutím tlačítka, případně posunutím či otočením zvoleného předmětu. Dveře se dají propojit i s chytrým telefonem a ovládat na dálku. Podle účelu místnosti pak nezapomeňte určit, jak se dveře zachovají v případě výpadku dodávky elektrického proudu. Bezpečně uzavřené musí zůstat dveře vedoucí do místnosti ukrývající drahé předměty. I v tomto případě se počítá s nechtěným uvíznutím osob v prostoru trezoru. Naopak, pokud máte tajnou zašívárnu určenou pro zábavu s přáteli, to poslední, co chcete řešit je problematický odchod z místnosti. Proto je lepší zvolit typ dveří, které se při výpadku proudu automaticky otevřou.