Vymalovat nebo vytapetovat? Existují i další varianty pro úpravu povrchu zdí. Jedním z alternativních materiálů jsou tekuté tapety. Jedná se vlastně o typ dekorativní omítky, která se dodává jako suchá směs a před aplikací se smíchá s přesně stanoveným množstvím vody. Tím se vytvoří hustá kašovitá hmota, která se následně nanáší na stěny pomocí stěrky, hladítka, ale klidně i rukou. Kromě jednoduché aplikace má použití tekutých tapet i mnoho dalších výhod.

Tekutá tapeta hodně zakryje

Důvodů, proč se rozhodnout pro tekuté tapety není málo. Tato povrchová úprava interiérových zdí se osvědčí hlavně tam, kde se nachází nerovný povrch a před aplikací klasických tapet by bylo třeba stěny vyhladit a zbavit nerovností. Nevyžadují perfektně hladkou stěnu, mají vynikající krycí schopnosti a dokážou zakrýt i drobné nedokonalosti na povrchu zdí, nevadí ani menší prasklinky. Snadno je nanesete i na geometricky nepravidelné a problematické plochy, jako jsou různé výklenky, arkýře, oblouky, rohy apod. Skvěle si rozumí s mnoha materiály, s jejich pomocí pokryjete nejen cihlovou nebo kamennou zeď, zvládnou také umakart, sádrokarton, dřevotřísku i polypropylen. Oproti klasickým tapetám je vrstva vzniklá nanesením tekuté tapety jednolitá a neobsahuje švy, což zvyšuje celkový estetický dojem. Kreativní duše zaujme široká nabídka jejich barevných variant, které se dají libovolně kombinovat. Výsledkem vašeho snažení tak může být nejen decentní jednobarevná stěna, ale i nejrůznější mozaiky nebo dokonce nástěnné obrazy.

Dobře izolují a snadno se opravují

Materiál tapet tvoří hlavně celulóza, bavlna a hedvábí. Tyto přírodní složky dodávají tapetám výborné tepelně izolační vlastnosti, zadržují teplo v místnosti a tím snižují náklady na vytápění. Stěny ošetřené tekutými tapetami tvoří také dobrou akustickou izolaci, hodí se tedy do domácností, kde se hraje na hudební nástroje nebo poslouchá hlasitá hudba. Vzhledem k použitému materiálu si tekuté tapety poradí s vysokou vzdušnou vlhkostí, jsou prodyšné a povrch stěny dokáže pojmout značné množství páry, která je v případě suchého vzduchu uvolňována zpět do místnosti. Dají se použít i v koupelnách a kuchyních, vadí jim jen přímý kontakt s vodou (pokud je neošetříte speciálním přípravkem). Podle výrobců vydrží nátěr tekutými tapetami v interiéru až 20 let, povrch stěn ošetřený tekutými tapetami je pružný a většinou nedochází k popraskání. Drobná poškození i znečištění tapet jsou navíc snadno opravitelná. Zasažené místo očistíte a namočíte pomocí rozprašovače, když povrch změkne, snadno jej vyspravíte a sjednotíte špachtlí, případně doplníte o nový materiál.

Aplikaci zvládnete sami

Cena tekutých tapet závisí na zvoleném typu, částka za jeden metr čtvereční se pohybuje kolem 250 až 350 korun. Pokud nanesení tapet svěříte odborné firmě, cena se samozřejmě zvýší. Aplikaci tekutých tapet ale zvládnete i sami. První fází je úprava podkladové stěny. Tekuté tapety si poradí s drobnými nedokonalostmi, velké trhliny (širší než 3 mm) je však nutné vyspravit a zeď zbavit výrazných nerovností, očistit a omýt. Poté se povrch alespoň dvakrát ošetří penetračním nátěrem a nechá minimálně 24 hodin odpočívat. Následně si připravte tekuté tapety smícháním suché směsi s vodou dle návodu, vznikne kompaktní, hustá a plastická hmota bez hrudek. Připravený materiál nechte hodinu až dvě odstát. K nanášení použijte plastovou stěrku nebo hladítko, materiál roztírejte pomalým tahem na plochu. Poté nechte tekutou tapetu zaschnout a zajistěte dobré odvětrání místnosti, aby se přebytečná voda mohla odpařit.