Tepelná izolace podkroví pomůže vašemu domu nejen zabránit únikům tepla v zimním období, ale zároveň i přehřátí tohoto prostoru v průběhu léta. Rozhodně se tedy vyplatí investovat peníze i čas a postarat se o tepelnou pohodu ve vašem obytném podkroví již nyní v létě.

Sklon střechy významně ovlivňuje výběr izolačního materiálu

Dá se říct, že obecně platné zásady pro provádění tepelné izolace budou stejné jak u střech šikmých, tak u střech rovných. Odlišnosti při zateplování vznikají jednoznačně kvůli konstrukčním odlišnostem těchto typů střech. Odlišovat se bude i hydroizolační vrstva. Dřevěná konstrukce střechy vyžaduje difuzně otevřenou konstrukci. Prostor se pak vyplňuje vláknitou izolací s tím, že pod krytinou musí být dodržena větraná mezera.

Stříkaná izolace PUR

Díky stříkané izolaci můžete mít bezspárové zateplení prostoru. V izolovaném prostoru jejím prostřednictvím zaplníte i těžko přístupná místa, nebo složitější detaily. Další její výhodou je schopnost odvádět případnou vlhkost z prostoru, a to díky otevřené buněčné struktuře. Zároveň však dokonale přilne k podkladu, čímž vytvoří vzduchotěsnou vrstvu. Tento typ izolace vyniká dlouhou životností.

Panely PIR/PUR

Nejmodernější způsob izolace nabízejí tvrdé polyisokianurátové/polyuretanové pěny. Mají minimální nárok na prostor a zároveň nabídnou maximální energetické úspory. Formují se do tvaru blokových pěn, nebo izolačních desek a dají se využít na izolaci doslova od střechy až po sklep domu. Tento materiál je zvlášť doporučován pro izolaci pasivních a nízkoenergetických domů. PIR pěna vyniká vyšší protipožární odolností, větší tlakovou pevností a má lepší tepelně-izolační vlastnosti.

Kamenná vlna

Výborné tepelně-izolační a zároveň i akustické vlastnosti a navíc ještě zvýšení požární bezpečnosti střechy a celého domu vám poskytne kamenná vlna. Zateplení kamennou vlnou je možné realizovat dvěma způsoby, a to zateplením nadkrokevním, nebo mezikrokevním a podkrokevním. Díky kamenné vlně dosáhnete v podkroví energeticky úsporného standardu, zminimalizujete tepelné mosty a budete moci využívat prostor bez nutnosti snižovat podhledy v podkroví. Snadná a rychlá aplikace a objemová stálost po celou dobu životnosti stavby jsou dalšími výhodami.

Expandovaný polyester PS-E

Ve stavebnictví má tento materiál široké využití. Velmi dobře izoluje jak tepelně, tak i zvukově. Obojí se v podkroví velmi hodí.

Skelná minerální vata

Tento typ stavební izolace se využívá nejčastěji tam, kde se nepředpokládají vysoké nároky na mechanické vlastnosti izolace. Proto je využívána zejména při izolaci podhledů a stropních konstrukcí. Jedná se o zdravotně nezávadný materiál tlumící i zvuk. Vykazuje vysokou paropropustnost a požární odolnost.

Myslete na zateplení vašeho podkroví již dnes a začněte šetřit své finanční prostředky díky sníženým tepelným únikům a zároveň nižším nákladům na topení i klimatizaci. Jakmile budete mít zvolené materiály na tepelnou izolaci podkroví doma, chraňte je před vodou a vodními parami. Nechráněné materiály ztrácejí své vlastnosti a navíc by mohly po nějaké době začít hnít.