Domácnosti nejčastěji využívají termostatické ventily s hlavicemi, které najdete na radiátorech, nebo termostaty nainstalované na stěnách. Oba dva typy slouží k regulaci a udržování stálé teploty v místnosti. Podle odborníků zvýšení teploty v domácnosti o jeden stupeň může znamenat podražení nákladů až o 6 %. Připlatit si tak můžete stovky až tisíce korun navíc.

Krátkodobá a dlouhodobá řešení

Obecně existují dva druhy opatření, jež účinně regulují spotřebu energií v domácnostech - krátkodobá a dlouhodobá. Mezi dlouhodobá opatření patří likvidace tzv. tepelných mostů, zateplení budovy, utěsnění oken, rekonstrukce otopné soustavy apod. Krátkodobá opatření jsou levnější, a navíc je můžete aplikovat ihned. Patří mezi ně především správné nastavení termostatu.

Optimální teplota v místnostech

Prvním a snad nejdůležitějším krokem je nastavení optimální teploty v jednotlivých místnostech domu či bytu. Jen tak si zajistíte, že nebudete topit „Pánubohu do oken". Termostaty jsou přímo napojené na kotel či jiný zdroj vytápění. Díky tomu udržují teplotu, jakou na nich nastavíte. Pokud teplota v místnosti klesne pod stanovenou úroveň, čidla dají impuls k tomu, aby se začalo topit. Princip funguje i v opačném případě, při překročení teploty. Podle hygienických doporučení by v obývacím pokoji mělo být mezi 20–21 °C, v ložnici mezi 16–18 °C. V kuchyni 18 °C, v koupelně 24 °C a v pokojích, kde se nezdržujete, na chodbách nebo na schodištích mezi 10–15 °C.

Související články

Teplota na radiátorech

Pokud nemáte termostat, ale termostatickou hlavici na radiátorech, zaměřte se na označení jednotlivých stupňů na hlavici. Stupeň 1 označuje teplotu 14 až 16 °C, stupeň 2: 16 až 20 °C, stupeň 3: 20 až 23 °C, stupeň 4: 23 až 25 °C, stupeň 5: 26 až 29 °C.

Nastavení podle času

Další peníze ušetříte, když si na termostatu nastavíte časové intervaly pro pracovní týden a víkend. To znamená, že pokud nejste doma nebo je noc, nastavíte termostat na nižší teplotu. Zamyslete se tedy, v kolik hodin vstáváte, v kolik chodíte spát a kdy přichází jednotliví členové domácnosti domů z práce nebo ze školy a kroužků. Pokud během 8 až 16 hodiny není nikdo doma, je zbytečné topit na doporučovaných 21 °C. Termostat nastavte tak, aby se teplota zvýšila těsně před příchodem prvního člena rodiny. Teplotu také můžete automaticky snížit pár minut před spaním.

Kde umístit čidla

K pokojovému termostatu patří také tepelná čidla. Ta mohou být umístěna buď v prostoru nebo v podlaze. Aby nebyly hodnoty zkreslené, neumisťujte je ke zdroji tepla, do průvanu, na chladné zdi nebo ke stropu.

Vlhkost vzduchu

Pokud vám teploměr nebo termostat ukazuje vysoké hodnoty, ale přesto je vám zima, zkontrolujte vlhkost vzduchu. Pocitově chladněji až o tři stupně Celsia je totiž v místnostech, kde je sucho. Vlhkost vzduchu proto udržujte mezi 50-55 %.

Zdroj: www.irozhlas.cz, www.srovnejto.cz, www.mojdom.zoznam.sk