Měření termovizní kamerou odhalí kritická místa kudy se ztrácí teplo zevnitř domu. Mohou to být špatně osazená nebo netěsnící okna, nedostatečná izolace střešní krytiny, tepelné mosty a další konstrukční závady budovy. Pomocí termovizního měření dokážete zjistit nedostatky v izolaci budovy, ať už zvažujete rekonstrukci stávajícího bydlení, kupujete novou nemovitost nebo chcete zkontrolovat práci stavební firmy.

Je vám doma zima?

To, že se z domu ztrácí teplo poznáte nejen na stále vyšším účtu za energie. Při pobytu v místnostech s nedostatečnou nebo nekvalitní izolací často pocitově vnímáte chlad, průvan nebo vidíte kondenzující vlhkost či rostoucí plíseň. Přesné oko termokamery pak stanoví konkrétní místa tepelných úniků a pomůže efektivně hospodařit s energiemi. Metoda je bezkontaktní, není tedy potřeba nic rozebírat, bořit či přestavovat. Termovizní kamera zaznamenává infračervené záření zkoumaného objektu, které lidské oko není schopno vnímat. Naměřená data jsou převedena do infračerveného snímku, tzv. termogramu. Na něm jsou jasně barevně odlišená místa s různými teplotami. Žluté, oranžové až červené skvrny na fasádách ukazují zbytečné úniky tepla, modré až fialové mapy na vnitřních stěnách zase podchlazení zdí.

Termovizní měření i uvnitř domu

Díky naměřeným hodnotám jste schopni správně naplánovat a provést zateplení domu či se ujistit, že kupovaná nemovitost odpovídá inzerovanému stavu. Termogram také poslouží jako důkazní materiál při reklamaci stavebních prací. Barevná mapa domu průkazně vypovídá o celkovém stavu fasády a izolací, diagnostika pomocí termokamery odhalí i jiné nedostatky. Velkým problémem bývají například tepelné mosty. V těchto místech dochází nejen ke zvýšenému toku tepla, ale kondenzuje zde i vlhkost a hrozí vznik plísně. Nejčastěji se jedná o nevhodně propojené různé stavební konstrukce (přechod mezi izolačním materiálem a rámem oken nebo dveří, průnik trubek či kabelů, nosníky balkónů apod.). S využitím termovizní kamery stanovíte i další problémy, např. vady v podlahovém topení, elektroinstalaci, špatně vyřešenou stropní izolaci či nedostatečné zateplení stoupaček.

Podmínky pro měření

Termokameru si lze zapůjčit či koupit, ale pokud s ní neumíte pracovat a správně vyhodnotit data, pozvěte si raději na měření odborníky. Pro dosažení objektivních informací jsou důležité také správné podmínky měření. Stěžejní je hlavně rozdíl vnější a vnitřní teploty, minimálně to musí být 15 °C. Větší teplotní rozdíl totiž znamená větší kontrast mezi exteriérem a interiérem, díky tomu teplotní úniky lépe vyniknou. Optimální podmínky pro měření tedy panují v zimních měsících, kdy se teploty drží pod 5 °C a v domě se topí. Měření se proto provádí ve většině případů od listopadu do března. Na výsledky měření mají vliv i další faktory, proto je důležité dodržet několik doporučení. Minimálně dvě hodiny před termodiagnostikou nevětrejte, okna i dveře nechte zavřená. Nejlepší doba pro měření je ráno, kdy není dům zahřátý sluncem. Výsledky zkresluje i silný vítr, sněžení, případně déšť.