Nauč květinu zpívat

Obyčejný, ne příliš velký bílý květináč, a stojí více než šest stovek? To snad ne, řekli bychom při prvním pohledu. Jenže tato nádobka pod květinu nejenže svítí, ale mění i barvu světla. A když se na ni přes Bluetooth připojíme třeba chytrým telefonem, můžeme ji používat jako reproduktor. A nejen to, hudbu lze spustit tím, že se dotkneme rostliny, a jednotlivé listy smíme dokonce využívat jako klávesy, protože uvnitř květináče se skrývá čidlo, které na doteky reaguje.

Když mat není mat

„Matný povrch nábytku eliminuje odrazy světelných efektů, takže se do něj nepromítají žádná světla, odlesky či odrazy předmětů. Díky tomu zůstává stále stejně krásně bílý,“ vysvětluje Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek. Něco na tom bude, protože zejména u lakovaného bílého nábytku nás mohou nechtěné záblesky rušit. Lesk byl dlouho považovaný za luxus, matovanému nábytku jako by něco scházelo - možná právě ono dvojí broušení a leštění, které musí lesklé povrchy absolvovat navíc, matové se ve finále pouze impregnují. Lakovaná dvířka v matném provedení už dnes zkrátka nedostávají mat a můžeme je z koupelen a ložnic klidně přenést i do obýváků.

Schody až na půdu

Když se nabízejí půdní stahovací schody v zatepleném provedení, chvilku přemýšlíme, proč musíme zateplovat něco, po čem jen chodíme. A pak nám dojde, že od nevytápěné půdy potřebuje tepelně izolovat místnost, do níž se schody stahují - což učiní zavřená dvířka, za něž se schody schovají. Rozdíl teplot mezi oběma prostory může být až 20 °C a je nutné zajistit třeba i to, aby se na kovových schodech nesrážela vlhkost. Od tohoto zařízení zároveň očekáváme, že s ním bude velmi jednoduchá manipulace a že se na stupně nebudeme bát stoupnout. Schody, které to dokážou, se jmenují LUSSO a jsou od JAP.

Sám si přivezu, sám si smontuju

Posuvné dveře potřebují pouzdro. Bývá kovové a při instalaci je někdy problém, protože se komplikovaně převáží. Vcelku je příliš velké, kombík nestačí. Ale nyní už stačí. Ve společnosti JAP vymysleli a vyrábějí pouzdro Profikit, které se prodává rozložené (převáží se v jedné podlouhlé papírové krabici), a přitom má parametry pouzder vcelku. Díly mají spoje, které stačí do sebe zasunout a zacvaknout je. Nic se nešroubuje, nic se nevrtá, a jak jsme se mohli přesvědčit na předvádění, do pěti minut od rozbalení je hotovo. I s vypitou kávou. A aby byla informace úplná, přidáme několik parametrů: pouzdro je určené pro SDK příčky s dokončenou sílou 100-125 mm, usazuje se na něj klasická dřevěná obložka a je vybavené vysoce kvalitním pojezdovým mechanismem s odnímatelnou horní kolejnicí s možností zakomponování tichého dorazu, který zajistí plynulé dovření dveřních křídel bez bouchnutí.

Umyvadlo jako umělecké dílo

Někdo má rád hezké věci. A to až natolik, že trochu sleví z praktičnosti, jen aby je měl. Ne z funkčnosti, to pozor, neměli bychom si plést významy obou slov, takové věci obvykle fungují bezvadně. Značka Jika má novinku, moderní umyvadlové mísy Cubito Pure a v charakteristice uvádí, že „se stanou stylovou dominantou každé koupelny. Jednoduché, čisté linie a tenké stěny vzbuzují luxusní dojem. Ten je podpořen také umístěním umyvadla na desku a keramickou zátkou. Nová umyvadla jsou k dostání ve dvou tvarech, kruhovém a originálním obdélníkovém“. Věříme, že je vyřešené místo mezi mísou a deskou tak, aby tam nezůstávaly „tekuté nečistoty“, protože málo platné, i dospělý člověk občas nastříká, a že je na baterii zarážka, která zabrání spuštění vody mimo umyvadlo.

Byt jako hnízdečko

Říká se tomu 3D vizualizace a není to nic jiného než šikovný počítačový program. I člověk s jinak zaměřenou fantazií si tak může udělat představu, jak by mohla ta která zamýšlená místnost vypadat. Docela vtipné řešení jedné malé koupelničky jsme našli v nabídce společnosti Koupelny Ptáček. Je k tomu poznámka, že pro takto malé prostory jsou lepší světlé barvy obkladů a asymetrické vany či umyvadla.

Ani se nehnou

Rozeta je růžice a v architektuře kruhové okno nad vchodem, v oboru dveřního kování ji ovšem můžeme chápat jako vše mimo zámku a kliky, za kterou bereme. M&T dodává exkluzivně pro Sapeli rozety magnetické. Není to jen vtípek, rozety, které se kolem kliky protáčejí, mohou dveře poškrábat, jsou-li pouze uvolněné, kazí dojem z jinak perfektního bytu. Silný magnet rozety drží na místě a kliky fixuje na dlouhou dobu, navíc lze celé zařízení instalovat bez přivrtání či lepení.