Stačí, abyste zjistili, jak uklízeli naši předkové. Tehdy neexistovaly žádné saponáty, odmašťovače a dezinfekce. Naše prababičky a babičky si musely vystačit s tím, co jim poskytla příroda. A tak se všichni spoléhali na ocet.

Na co všechno můžete v domácnosti ocet využít, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Hitem prvorepublikových domácností byl obyčejný bílý ocet s desetiprocentní koncentrací (pozor, jde o typ octa, který má větší sílu než ten klasický, kuchyňský). Není dobarvován karamelem (tedy neobsahuje E150c) a je naprosto čirý. V obchodech ho koupíte pod názvem destilovaný bílý ocet

Očista rychlovarné konvice

Tento druh octa je ideální pro všechny puntičkáře a milovníky úklidu. Jednak výborně odmašťuje, a navíc dokáže precizně leštit i problémové nerezové povrchy, které se velmi rychle „zapatlají“. Hospodyňky ho také používají při vymývání a čištění lednice. A nejen to! Užitečnou kapalinu můžete použít i na čištění rychlovarné konvice. Jak na to? Do konvice nalijte ocet a nechte ho vařit. Poté nádobu propláchněte a uvidíte, že bude skoro jako nová!

Trouba jako nová

Očistnou sílu octa můžete využít i při čištění mikrovlnné trouby. Stačí ho trochu nalít do hrnečku, vložit ho do spotřebiče a zapnout na tři minuty. Ocet se odpaří a jeho pára se přichytí na celém vnitřku trouby. Díky tomu vydesinfikuje a odmočí veškerou špínu a mastnotu. Vy pak můžete nános jednoduše setřít, případně dočistit.

Domácí vlhčené ubrousky

O Češích se říká, že mají zlaté ručičky a vždycky si poradí. Platí to i teď, v době drahoty. Novým šlágrem internetu se staly domácí vlhčené ubrousky na úklid. Vyrobíte si je snadno. Stačí dát toaletní papír nebo kuchyňskou papírovou utěrku do nádoby a zalít bílým octem. Papír ocet nasaje a stane se z něj skvělá pomůcka do domácnosti. Můžete si tak jednoduše vyrobit požadované množství ubrouský na úklid a použít je například na otření či vydesinfikování povrchů.

Levná leštička oken, zrcadel a povrchů

Z bílého octa si také můžete vyrobit roztok, který funguje jako čistidlo domácí špíny. Stačí ocet smíchat s vodou v poměru 1 : 1 a použít ho přímo na znečištěné místo. Uvidíte, že špína rázem pustí. Ocet je také přírodním leštidlem, a tak ho můžete s klidným svědomím nalít do rozprašovače a použít na mytí zrcadel či oken. Ideální je také na leštění klik!

Související články


Zdroje: www.aazdravi.cz, www.youtube.com