Informace o růstu cen energií nás bombardují ze všech stran. Proto je dnes bohužel ještě více než kdy jindy nutné přemýšlet o ekonomickém provozu domácnosti. A právě nejvíc zatěžující jsou náklady za topení. Jak na něm můžeme ušetřit a jakým omylům se při vytápění vyhnout?

Nepřetápějte zbytečně

Pokud se v domácnosti topí správně, je to i o výsledných úsporách. Vytápění totiž představuje až 70 % spotřeby energií v zimě. Zbytečné přetápění není dobré nejen pro lidské zdraví, ale ani pro naši peněženku. Při přechodu z chladu do přetopeného prostředí zažívá náš organismus velké teplotní šoky, které pak nepříznivě ovlivňují naše zdraví. Doporučovaná teplota v obytných prostorách je 20 až 21 °C, ovšem doposud byla průměrná teplota v zimě v českých domácnostech zpravidla 24 °C.

Stejná teplota v celém bytě

Ne každá místnost musí být vytápěna na stejnou teplotu. V některých prostorách je možné a někdy i vhodnější udržovat o něco větší chlad. V rámci úspor je vhodné vytápět obývací pokoj a kuchyni na 21 °C, koupelnu na 23 °C a v ložnici byste měli mít teplotu okolo 15 až 16 °C. Uvidíte, že se to odrazí i na kvalitě vašeho spánku.

Nepodceňujte kvalitní izolaci

Cítíte v okolí dveří či oken proudit závan chladného vzduchu? Nepouštějte zbytečně teplo ven z bytu. Myslete vždy na perfektní utěsnění, snadno jej pořídíte v každém hobby marketu. U vstupních dveří se vždy vyplatí vyšší práh, který udrží teplo uvnitř. Důležitou roli hrají i zimní závěsy okolo oken. Důsledná izolace vám zajistí mnohem menší účet za energie během celé topné sezóny.

Nevypínejte topení před odchodem

Pokud jste si osvojili zvyk, že vypínáte topení, když opouštíte byt, přestaňte s tím. Jedná se o jednu ze zásadních chyb, kterými zbytečně vyhazujete peníze. Pokud totiž topení úplně vypnete, byt zcela vychladne. Jakmile klesne teplota pod 12 °C, následné vyhřátí bytu je mnohem pak energeticky mnohem náročnější. Teplotu pouze nepatrně snižte. Když přijdete domů, bude vám tam příjemně. Ideální je udržovat teplotu během vaší nepřítomnosti na 19 - 20 °C.

Žádné dlouhodobé větrání

Dalším nedorazem úsporného vytápění jsou dlouho otevřené okno či ventilačka. Upřednostněte vždy intenzivní a jednorázové větrání, kdy otevřete okno dokořán na dobu 5 až 10 minut, případně uděláte průvan. Během této chvíle dojde k řádné výměně vzduchu v místnosti, ale teplota se při tom nijak výrazně nesníží.

Zdroje: www.idnes.cz, www.svitimestejne.cz, www.e15.cz