Zdroje: living.iprima.cz, izahradkar.cz

Krásná a elegantní toulcovka

Toulcovka neboli lopatkovec či spatifylum je rostlina, která je velmi zdobná, a to jak listem, tak zvláštními květy. Takové podobné palicovité květy mají i další rostliny z čeledi áronovité, mezi něž toulcovka patří.
Tyto rostliny se u nás pěstují jako pokojovky, pocházejí totiž z tropů Asie, ale především Ameriky. Jelikož jsou to rostliny z nejnižších pater pralesa, vyhovuje jim vláha, vyšší vzdušná vlhkost, ale také rozptýlené světlo. Ideální teplota pro toulcovky je skutečně ta pokojová, tedy mezi 17 a 22 °C.

Toulcovek je zhruba přes padesát druhů a v přírodě dorůstají mezi 20 a 120 cm. Pokojovky se drží většinou na nižší hranici vzrůstu a obvykle se jejich výška pohybuje do 40 cm. Jejich listy jsou nápadně lesklé a zelené, ale ještě zajímavější jsou bílé květy.

Podívejte se, jak toulcovku množit a pěstovat ve vodě

Naučte se s toulcovkou zacházet a budete mít nejen krásnou pokojovku, ale také kvalitnější vzduch. Toulcovka je totiž také vyhlášenou přírodní čističkou ovzduší.

Toulcovka nevyžaduje hnojení a pokud to s minerálním hnojivem přeženete, pokvete zeleně. Její dělení a přesazování může být náročné, protože jej rostlina nesnáší dobře.

O správný postup se podělila autorka z „Great Gardening“. Názorně ve svém videu ukazuje, jak je možné velký trs rozdělit a podpořit nové sazenice v zakořenění. Navíc si můžete všimnout, že i toulcovku je možné pěstovat hydroponicky, čili pouze ve vodě:

Zdroj: Youtube

Jak pěstovat toulcovku v bytě

Jak už bylo řečeno, toulcovky potřebují nepřímé světlo a dost vláhy. Pak nejen krásně porostou, ale i pokvetou. Problémy s vlhkostí, ale i příliš intenzivním světlem se projevují napřed na listech. Pokud celé listy žloutnou, pak jde o přemíru slunečního světla, pokud začínají osychat od špičky, jde o nedostatek vzdušné vlhkosti. I když je to rostlina, která miluje vlhko, nemusíte se bát, že vám při prvním přeschnutí uhyne. Nedostatek vláhy naznačí povadnutím listů, které se ale zvednou za několik hodin po zálivce. Miluje vodu pokojové teploty, odstátou nebo dešťovou. Kontrolujte vlhkost substrátu prsty, během teplých měsíců zalévejte až třikrát týdně, v zimě stačí jen jednou.

Související články