Toulcovka je krásná a elegantní pokojovka

Lopatkovec, spatifylum neboli také toulcovka je rod zahrnující okolo padesáti druhů. Jsou to trvalky s krásnými bílými nebo zelenými květy. Toulcovky pěstovaly běžně naše babičky a jejich půvabu se také využívalo ve veřejných prostorách bank či kancelářských budov. Toulcovky jsou zdobné jak květem, tak listem, a proto není potřeba rostliny kombinovat, aby vznikla bohatá a zajímavá živá výzdoba. Tyto elegantní květiny pocházejí z tropické Ameriky, ale také z jihovýchodní Asie a u mnohých moderních kultivarů není jejich původ jasný.

Toulcovka je jedovatá!

U této krásné rostliny si také dejte pozor na jedovatost. Následky otravy trpí většinou domácí zvířata, pokud žvýkají zelené části rostliny. Typicky se projevuje otrava sliněním a zvracením, ale pokud je jen mírná, pak sama odezní. Proto je vhodné rostlinu umístit tam, kde nebude mazlíčky lákat. Jako u mnohých jiných exotických rostlin i šťáva z poraněného listu či stonku toulcovky je jedovatá a na kůži může způsobit vyrážku a svědění.

Jak pečovat o toulcovku?

Toulcovka miluje rozptýlené světlo a zvládne dobře i stinné místo, ale na takovém méně pokvete. Obecně jsou považovány za nenáročné rostliny, které kvetou především na jaře a na podzim. Tato krásná a elegantní rostlina obvykle dorůstá do výšky 30–60 cm. Květy jsou také vhodné k řezu, takže můžete potěšit i své blízké řezanými květy. Toulcovka má ráda opravdu teplé stanoviště, kde teplota neklesá pod 13 °C.

Jak zalévat toulcovky?

Toulcovka miluje vlhkou půdu i vzdušnou vlhkost. Proto je velmi vhodné pěstovat ji v květináči s krytkou nebo miskou, kam odteče přebytečná voda, ale zároveň se zde může odpařovat. Pro ty, kteří nemají v malíku zálivku, může být i toulcovka trošku oříšek. Můžete ji zalévat i dvakrát týdně. Což je skutečně hodně. V zimě stačí jen jednou za týden. Rostlina chce vlhko, ale rozhodně nepřežije, pokud ji necháte stát ve vodě.

V čem dělají pěstitelé chybu?

Když v zimním období malinko povadne a začne ztrácet listy, častou reakcí majitelů je její intenzivnější zalévání. To je ovšem chyba, před kterou varují zkušení zahradníci. Pokud chcete rostlině v zimních měsících přilepšit, přemístěte ji na světlo. Mírné povadnutí a ztráta několika listů je normální. Nedělejte ukvapené změny v péči. Většina rostlin snese spíše méně zálivky než více.

Zdroje: https://www.express.co.uk, https://www.ceskestavby.cz