Zdroje: prima-receptar.cz, cs.wikipedia.org

Toulcovka: Exotická kráska z tropů

Toulcovka neboli lopatkovec, latinsky také Spathiphyllum je krásná nenáročná pokojovka, ale jako všechny, i ona potřebuje správné zacházení. Je to rostlina pocházející z tropů především Ameriky, ale také Asie.

Existuje velké množství kultivarů toulcovek, a proto se mohou rostliny lišit především vzrůstem, mírně i tvarem listů a květů, které však bezpečně poznáte. Bíle toulce skrývající paličku a jsou typické pro všech 50 známých druhů. Oblíbenost toulcovek ještě vzrostla po zjištění, že se tyto rostliny podílejí na kvalitní očistě vzduchu, a to i od nebezpečných látek, které jiné rostliny nejsou schopné filtrovat.

Jak pěstovat toulcovku?

Toulcovky sice milují vlhké prostředí, ale nemohou stát ve vodě. Rozhodně ne pokud je pěstujete obvyklým způsobem v substrátu.

Docela jinak je to však při hydroponickém pěstování. Podívejte se, jak si s přípravou rostliny na hydroponické pěstování poradil autor z YouTube kanálu Mikitrainz hydroponik:

Zdroj: Youtube

Jak je to ale v případě, že se nehodláte věnovat hydroponii? Rostlina si libuje v lehkém substrátu pro pokojovky, rašelina s kůrou a perlitem je také vhodná.

Stanoviště pro toulcovku by mělo být především se stálými teplotními podmínkami. Ideální je rozptýlené světlo a vzdušná vlhkost, kterou můžete dodat rostlinám rosením nebo umístěním do blízkosti misky s oblázky a vodou. Takový výparník je vhodný nejen pro toulcovky, ale také orchideje.

I když je dobře známé, že toulcovka má ráda vzdušnou vlhkost, takovým přilepšením jí někteří majitelé bohužel i škodí. Rosení je totiž vhodné jen na list. Přemíra vláhy může vést ke zahnívání květů, které je zničí a může poškodit i celý trs.

Nepřímé rozptýlené světlo je pro toulcovky ideální, ale v zimě mohou mít rostliny slunečního svitu nedostatek. Během zimních měsíců se nebojte přesunout je blíž k oknu, slabý svit je nespálí, přes léto jsou lepší okna orientovaná na sever.

Související články