Zdroje: www.nasezahrada.com, living.iprima.cz

Toulcovka čili lopatkovec je kráska z tropů

Krásná a jedinečná toulcovka čili lopatkovec je bíle kvetoucí pokojová rostlina, která se stala oblíbenou v mnoha domácnostech i veřejných prostorách. Toulcovkám se velmi daří v rozptýleném světle, milují vláhu a vzdušnou vlhkost. Protože jsou to květiny opravdu velmi krásné a v podstatě nenáročné, můžete je najít v atriích bank či restauracích, ale i obývácích a ložnicích. Toulcovka také výjimečně kvalitně pročišťuje vzduch a zbavují jej toxinů.

Toulcovky jsou oblíbené rostliny feng-šuej, má se za to, že jsou nejen rostlinami zahánějícími negativní energii, ale štěstí a prosperitu vyloženě přitahují. Jsou to květiny ornamentální a zdobí jak listem, tak i výjimečným vzhledem květů. Často se objevují na uměleckých dílech pocházejících z Asie.

Nejčastější chyby při péči o toulcovky

Jakých chyb se pěstitelé toulcovek nejčastěji dopouštějí? Je jich několik. Toulcovky milují rozptýlené světlo. Pokud je vystavíte přímým slunečním paprskům, listy začnou žloutnout nebo se na nich rovnou udělají hnědé skvrny.

Nicméně v zimním období může být pro toulcovky na jejich jindy oblíbeném stanovišti dost tma či stín, které však rostlině v žádném případě nevyhovují. Proto pamatujte, že na začátku zimy je určitě můžete přemístit blíž k oknu.

Hodně nebo málo vody toulcovky nesnášejí

Toulcovky milují vlhko a v podstatě jim vyhovuje, pokud mají stále dost vláhy. Pokud mají nedostatek vláhy, dají vám to samy najevo svěšením listů. Pokud je zalijete, listy se během několika hodin opět zvednou a jede se dál. Během léta bývá nutná zálivka až dvakrát týdně, v zimě obyčejně stačí jen jednou.

Nechtějí však vody příliš, aby nezačaly zahnívat. Květináč musí mít vždy odtok. Nenechávejte vodu ani v ozdobné krytce na pěstební nádobu, nemá sloužit jako zásobárna vody, ale jen lepší miska.

Nenechte se tím však zmást, toulcovky lze také pěstovat hydroponicky, zcela bez hlíny a de facto stojící ve vodě. Oporou jim je pak jen keramzit, oblázky, lávové kameny nebo třeba gelové kuličky. Takto pěstované rostliny můžete občas přihnojit speciálními hnojivy či tabletami pro hydroponické pěstování pokojovek.

Pozor také na hnojení či průvan

Aby krásně kvetly, potřebují toulcovky přihnojit. Ano i ne. Toulcovkám vyhovuje pouze velmi mírné hnojení. Pokud jste to přehnali, projeví se to právně na květech, které nebudou bílé, ale zelené.

Toulcovce vyhovují nejvíce pokojové teploty, a to konkrétně 16 až 22 °C. Dejte si však pozor na průvan právě v zimních měsících. Pořádné vyvětrání může vaší toulcovku, stejně jako řadu dalších rostlin, poškodit. Také proto ji nezlévejte studenou vodou, ale ideálně odstátou a pokojové teploty.