Zdroje: www.chicagotribune.com, simplifyplants.com

Návrat tropických toulcovek

Elegantní toulcovky se často pěstují jako pokojové rostliny, ale jsou také oblíbené ve veřejných prostorách. Zdravé a květem neobvyklé bujně zelené rostliny jsou jednoduše půvabné, a proto není divu, že se opět začínají používat jako doplnění interiéru restaurací, bank či nákupních center.

Jak pečovat o toulcovku v zimě

V zimních měsících potřebuje tropická toulcovka péči, a hlavně správné podmínky. Právě během chladnějšího období můžete častěji zaznamenat žloutnutí listů či uvadání. I když není ztráta listu nijak neobvyklá, jistě poznáte, pokud se s rostlinou něco děje a začne vypadat nezdravě. Nemusí jít o škůdce či nemoci, toulcovky v zimě zvládají špatně velmi nízké teploty, ale také průvan. Toulcovkám nevadí chlad chodby, ale rozhodně se jim nedaří v teplotách okolo 5 stupňů nebo méně. Ideální teplotou pro toulcovku je rozmezí mezi patnácti až pětadvaceti stupni Celsia. Má také ráda vlhčí vzduch a průvan či špatně těsnící okna jí vyloženě vadí.

V zimě upravte toulcovce množství zálivky

Uvadání může být také důsledkem nevhodné zálivky, ať už je jí příliš nebo málo. Zeminu nenechejte vysychat, ale přelití je mnohem častějším důvodem úhynu rostlin. V porovnání se zbytkem roku je potřeba zálivku omezit, ale přesto zalévat v pravidelných intervalech.

Nároky toulcovky na světlo jsou v zimě jiné

I když toulcovky nevyžadují osluněné stanoviště, v zimě jim může sluneční svit chybět. Proto je na zimu přesuňte blíže zdroji přirozeného světla. Velice brzy uvidíte, zda to rostlině prospělo nebo ne. V zimě to nepřehánějte ani s hnojivy. Klidně počkejte až na jaro.