Pro českého pěstitele rostlin je toulitka (anthurium) téměř zjevením. A není divu, vypadá úplně jinak než místní pokojovky. Má rudé srdčité květy s výraznými pestíky, které provokativně trčí vzhůru a dožadují se pozornosti zvědavců. Ano, takhle vypadá jedna z nejoblíbenějších toulitek – Toulitka Scherzerova, kterou najdete nejčastěji v českých kancelářích či domácnostech. Oblíbené jsou ale i další odrůdy, například Toulitka Andréova, která je známá svým květenstvím od jara do zimy. Za obdiv stojí i extravagantní Black Queen, tedy černá královna, s černými až temně fialovými listy. Toulitek na světě existuje na 800 druhů a nejvíce byste jich našli v jihoamerických pralesích Brazílie, Kolumbie či Ekvádoru.

Trochu podivný květ

Toulitka může mít (v závislosti na odrůdě) různou barvu – od červené, růžové až po sněhově bílou. Ale jedno byste měli vědět – to co považujete za barevné květy, jsou ve skutečnosti barevně přeměněné listy, které podpírají květenství. Ty pravé květy toulitky jsou ukryté v tom podivném trčícím středu a mají podobu malých výčnělků. Odborně se tomuhle květenství říká spadix a něco podobného můžete vidět například i u orobince nebo ďáblíka bahenního.

Pěstování a hýčkání

Toulitka je „držák“ - pokud se o ni budete dobře starat, vydrží vám léta. Je potřeba vzít na vědomí, že jde o příbuznou orchidejí, takže nemá vlastní kořenový systém. Vodu a veškeré živiny nasává přes vzdušné kořeny. Abyste mohli toulitku zasadit, je potřeba ji pár hodin před akcí polít vodou – bude tak odolnější a lépe se adaptuje na svůj nový domov. Přichystejte si nový květináč (mě by být o 2,5 – 5 centimetrů větší než ten předešlý) a jeho drenážní otvor zakryjte papírovou kuchyňskou utěrkou, kávovým filtrem nebo kouskem obyčejného pletiva. Při sázení toulitky můžete použít zeminu pro orchideje nebo jakoukoliv lehčí půdu, kterou můžete doplnit substrátem z bukového listí, vláknitou rašelinou, dubovou kůrou, pískem, keramzitem nebo kousky dřevěného uhlí (ty potlačí přebytečnou vlhkost a zamezí případnému uhnívání kořenů). Toulitka se sází do hloubky 2,5 centimetrů od kraje. Když ji zasadíte hlouběji, riskujete, že zetleje a uhnije.

Pobyt na světle

Přestěhovanou toulitku hned zalijte odstátou vodu a umístěte na světlé místo. Ale pozor na přímé sluneční světlo! Příliš silné sluneční paprsky by ji mohly popálit! Spáleniny poznáte snadno, podle hnědých skvrn na listech. V tomto případě toulitku umístěte na čas do polostínu, aby znovu nabrala síly. Jinak tahle tropická kráska miluje teplo. V létě si libuje v teplotách nad 20 °C, v zimě potřebuje klima jen o dva stupně nižší. Péče o toulitky není zase tak náročná. Jediné, co je potřeba hlídat, je zalévání. Toulitka miluje vodu, ale zase v ní nemůže doslova stát! Proto ji roste jen v případě, že má suchou půdu. Nejlepší zálivkou je dešťová, odstátá nebo jakákoliv vlažnější měkká voda. Tvrdou vodu rostlinka velmi špatně snáší.

Pozor na jed!

Čas od času je potřeba toulitku zbavit starých listů, květů a také ji prořezat. Rostlinka se prořezává od shora dolů. Čerstvě prořezané části toulitky ale bývají terčem pro různé choroby a bakterie, proto doporučujeme nářadí na prořezávání pravidelně desinfikovat. Pozor si dejte i na ruce. Tahle exotická kráska je totiž jedovatá. Alkaloidy a další toxické látky, které obsahuje, mohou podráždit kůži, proto si na manipulaci s toulitkou vezměte raději rukavice. Opatrní buďte i v případě, že máte doma zvířata či děti – požití listu toulitky může vyvolat průjem nebo zvracení.

Zdroje: www.cestakbydleni.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.veselebydleni.cz