Druhů toulitek neboli antutrií je víc, avšak do bytu se nejlépe hodí Anthurium scherzerianum, která má červené květy. Ostatní druhy jsou více náchylnější na teplotu a vyžadují i vyšší vlhkost vzduchu, tedy ideálně okenní skleníky a vitríny. Nyní je toulitka v období vegetačního klidu, které trvá až do ledna či února. Tudíž rostlinu nemusíte hnojit a ani tolik zalévat.

Neumisťujte ji na slunce

Pokud byste umístili toulitku na přímé slunce, pravděpodobně by se na listech začaly objevovat hnědé skvrny. Tato rostlina je totiž velmi náchylná na sluneční paprsky, a proto se velmi snadno a rychle popálí. Pěstujte ji buď na místě, kde je rozptýlené světlo nebo v polostínu. V zimním období nesmí teplota klesnout pod 16 °C. Nevyhovuje jí jak suchý vzduch z radiátorů ani průvan.

Půda, základ správného pěstování

Vybírejte lehkou až středně těžkou zeminu, která je rovněž vzdušná. Přidat můžete také dubovou kůru, substrát z bukového listí či vláknité rašeliny. Pro zabránění hnilobě kořenů přidejte do zeminy i kousky dřevěného uhlí. Zmíněné materiály smíchejte s klasickou zeminou v poměru 1:1. Vyhovují jim kyselejší půdy, jednou za čas proto přisypte do květináče kávovou sedlinu, která pH substrátu dostatečně upraví.

Zemina musí být stále vlhká

Aby se toulitce dobře dařilo, je důležité ji správně zavlažovat. Ideální je zalévat jednou týdně odstátou vodou. Jestliže však zpozorujete, že je půda příliš suchá, pak zalévejte toulitku častěji. Dejte si ale pozor, aby půda nebyla přemokřená. Chvilku po zalití vyčkejte a poté přebytečnou vodu z podmisky vylijte. Vyvarujete se tak případnému uhnití kořenů.

Kropení především v létě

Nyní na zimu to není až tak potřebné, ale v létě listy toulitky kropte. Tato rostlina pochází z tropických pralesů, kde se nachází vysoká vzdušná vlhkost, a proto je vhodné ji jednou týdně rosit na listy. Vyhněte se však rosení jejích květů! Mohlo by dojít ke vzniku nevzhledných skvrn.

Jak rozmnožit toulitku?

Na to, jak rozmnožit toulitku, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Toulitku si snadno rozmnožíte dělením. Tento způsob provádějte tehdy, když rostlina nekvete. Vyjměte ji z květináče a opatrně roztrhněte kořenový bal na části, které samostatně zasaďte do květináčů. Během prvních dvou týdnů pouze kropte listy toulitek. Po 3 až 4 týdnech dojde k jejich zakořenění. Rostliny pak přesazujte jednou za dva roky, když květináč bude pro jejich kořeny už příliš malý.

Zdroje: veselebydleni.cz, abecedazahrady.dama.cz