Oblečení, vybavení bytu, dokonce i výzdoba na Vánoce podléhá módním trendům. Nemusíte nutně měnit a vyhazovat veškeré ozdoby po babičce, papírové řetězy vytvořené dětmi nebo světýlka, které jste si přivezli z cest. Stačí stávají výzdobu vhodně nakombinovat a dokoupit či dotvořit pár kousků, které nasměrují vaše Vánoce k nejžhavějším trendům.

Bílá, barva nevinnosti a nových začátků

Budou letos Vánoce bílé a zářící? Sněhová nadílka pokrývající krajinu je nejistá, ale bílo určitě bude. Hlavní barvou letošních Vánoc je totiž právě bílá, barva čerstvě napadaného sněhu. Čistě a jasně působící bílé dekorace prozáří interiér a je jedno, jestli sáhnete po ozdobných koulích na strom, bílých svíčkách nebo nevinně a načechraně vypadajících řetězech. Nadčasová bílá výzdoba se určitě neztratí ani v dalších letech. Neutrální bílá barva se skvěle kombinuje s přírodními tóny šedé a hnědé, nebojte se sladit ji se zlatavou, béžovou nebo surově šedou. Dobře ji doplní i mátově zelená, ledově růžová nebo mrazivá modrá. Opravdu in je letos kombinovat bílou s fialovou a to ve všech možných odstínech, od jemné a romantické levandulové až po sytě tmavou. Snažte se ve výzdobě používat maximálně tři barvy, aby výsledek nepůsobil přeplácaně.

Zasněžené Vánoce

Kdy jindy než o Vánocích se kochat zasněženou krajinou a květy, které maluje na okna mráz. Nečekejte na rozmary přírody a trochu ledu i sněhu přidejte do výzdoby doma hned. Rozvěste bíle svíticí řetězy světýlek připomínajících ledové kapky, případně nakupte rovnou světla ve tvaru rampouchů či vloček. Světelné řetězy připevněte na stromek, okna nebo jen tak položte na stůl, kde se budou proplétat další výzdobou. Výborně vypadají i řetězy světýlek stočené do ozdobných sklenic a váz. Na vánoční stromek, chvojí ve váze či další dekorace se snažte vnést trochu jiskřivého sněhu. Použít můžete samozřejmě už stromek zasněženého vzhledu, možné je také zelený stromeček doladit pomocí sněhu ve spreji, chuchvalci vaty, sněhovými vločkami vyráběnými z papíru apod. Okna, skla a zrcadla vylepšete obrazci nastříkanými sněhem ve spreji, případně polepte dekorativními nálepkami.

Inspirace z přírody

Módní a přitom krásná výzdoba vás nemusí stát moc peněz. V kurzu jsou rustikálně laděné dekorace z přírodních materiálů, ručně vyráběné ozdoby ze dřeva, slámy i papíru, pytloviny, konopného provazu, kukuřičného šustí či včelího vosku. Koupit se dají hotové, ale do jejich výroby mnozí rádi pustí sami či společně s dětmi. Na panenku z kukuřičného šustí si možná netroufáte, ale vykrajované ozdoby z včelího vosku nebo vystřihované vločky či andělíčky z papíru zvládnete hravě. Látková srdíčka a stromečky ušijete ze zbytků látek, překrásné ozdoby se dají vytvořit dokonce i z odpadového materiálu, zbytků papírů, kousků dřeva apod. Jestli si na ruční práce nevěříte, vydejte se prostě jen na procházku a posbírejte zajímavě tvarované větvičky, ořechy, kousky kůry, šišky, žaludy, mech a další přírodniny a použijte je na výzdobu. Útulné prostředí pomohou vytvořit i další stálice vánoční výzdoby, perníčky, sušená kolečka citrusů a jablek, svitky skořice, hvězdičky badyánu, brusinky nebo šípky. Tou nejdůležitější přísadou při přípravách na Vánoce je ale vždy pohoda a klidné chvíle užívané s celou rodinou.