Zdroje: pestujme.cz, npic.orst.edu

Třešně jsou už v obchodech!

Třešně jsou rozhodně něco speciálního a kvalita čerstvého ovoce se s nakládaným či jinak zpracovaným nedá srovnat. Třešňová sklizeň trvá zhruba osm týdnů, kdy dozrávají rozdílné druhy. Rozdíly nejsou jen v barvě ovoce, ale také velikosti a dužnině. Chrupky a srdcovky jsou velmi rozdílné, ale mezi spotřebiteli si jistě oba základní druhy třešní najdou své fanoušky.

Na váš stůl třešně podnikly dlouhou cestu

Problém s třešněmi koupenými v obchodě není jen o financích. Samozřejmě si za první třešně v obchodě dost připlatíte, ale tyto plody je také nutné ošetřit přípravky, které jim během dlouhé cesty na váš stůl zajistí dobrý vzhled. Případně mohou na plodech stále ulpívat i postřiky, které je chránily proti napadení škůdci, plísněmi nebo hnilobou.

Pokud jste neodolali a třešně koupili, pak pesticidy používané na ošetření plodů rozhodně smyjte pomocí octové lázně. Jak na to? Velkou mísu naplňte studenou vodou, přidejte půl šálku bílého octa a nechejte v tekutině třešně máčet čtvrt hodiny. Pamatujte, že myté třešně jsou k okamžité konzumaci.

Místo obchodu zvolte radši třešně od zahrádkáře

Nejen třešně, ale samozřejmě i další ovoce je lepší z české produkce. Jde samozřejmě i o to, jak dlouhou cestu muselo ovoce podniknout a za jakých podmínek bylo skladováno, případně zda bylo utržené dřív, aby vydrželo. To, odkud je ovoce i zelenina, je důležité nejen pro životní prostředí, ale také pro zdravý životní styl. O plodech z naší produkce máme většinou více informací a můžeme si být jisti také normami a standardy jejich pěstování. Od souseda nebo sadaře z okolí navíc víte zcela jistě, že jsou třešně skutečně čerstvé.

Související články