Vyřezaná dýně se svíčkou uvnitř už se stává podzimní klasikou. A vůbec ji nenajdete pouze v domácnostech, které dodržují zvyky spojené se svátkem Halloween. Sytě zbarvené dýně jsou dokonalou podzimní dekorací. Pokud je navíc vydlabete, vyřežete strašidelný nebo vtipný obličej a doplníte svíčkou, bude vás těšit o to více. Jak dýni snadno vydlabat, bezpečně vyřezat a prodloužit její životnost?

První řez šikmo

Dlabání dýně začíná výrobou otvoru v její horní části, kudy se později bude dovnitř vkládat svíčka. Tahle dýňová poklička přijde nakonec zpátky, proto je důležité ji dobře seříznout. Připravte si ostrý nůž s kratším ostřím. Začněte vyřezávat kruh v dostatečné vzdálenosti od stopky. Nejdůležitější je vést řez šikmo, tedy zkosit ho směrem dovnitř. Jen tak následně dýňová poklička nezapadne dovnitř, ale bude na vrcholku dýně hezky sedět.

S dlabání pomůže mixér

Druhým krokem při tvoření dýňového strašidýlka je dlabání. Pomocí lžíce vyberete vnitřek dýně se semínky. Pokud je stěna dýně příliš silná, můžete ji ještě trochu ztenčit. V tom případě bude velmi dobrým pomocníkem ruční šlehač. Vyzbrojte ho jednou metličkou a chvilku s ním pracujte uvnitř dýně. Rychlé otáčky šlehací metly bezpečně odrolí nadbytečnou hmotu stěny a vydlabou dýni úplně bezpracně a snadno. Nakonec stačí zbytky dýňové dužiny vybrat ven lžící.

Obrázek si předkreslete

Samotný vzhled dýně je zcela ve vašich rukou. Vyberte si třeba strašidelný obličej, děsivého netopýra nebo roztomilou kočičku. Práci vám však usnadní odzkoušené rady. Jestli si netroufnete složitější vzor vyřezat rovnou, načrtněte si rozmístění očí, nosu i pusy přímo na dýni lihovým fixem. Možné je také naznačit linii řezu pomocí vidličky či špendlíku, kterým propícháte dýňový podklad. Velmi hezky vypadají i dýně vytvořené vykrajovátky. Vytáhněte vykrajovátka na vánoční cukroví a dýni ozdobte vzorem hvězdiček, srdíček nebo koleček. Pokud nemáte dost síly, abyste vykrajovátka zatlačili, pomozte si kladívkem nebo paličkou na maso.

Použijte vrtačku

Pro samotné vyřezávání tvarů je dobré použít ostrý nůž s kratším ostřím, hodí se také odlamovací nůž. Šikovným trikem je i použití vrtačky. Díky ní zvládnete menší i větší díry, které mohou tvořit nápadité vzory. S vrtačkou ale dokážete mnohem více, snadno vytvoříte složitější symboly a obrazce. Oblíbené jsou například siluety koček, sov, noční oblohy s měsícem nebo obrys čarodějnice letící na koštěti. Předvrtané linie pak jednoduše dočistíte nožem.

Vazelína zabrání hnití

Hotovou dýni je nutné zakonzervovat, aby rychle nevadla a nehnila. Životnost prodlouží namočení dýně do vody, ponořenou ji nechte 4 až 5 hodin. Řezné plochy natřete vazelínou, případně olejem. Zabráníte tak nejen vadnutí, ale i vzniku plísní. Trvanlivost dýně zvýšíte, když vnitřek postříkáte běžným přípravkem proti plísním. A samozřejmě ve venkovním, chladném prostředí dýně vydrží svěží o mnoho dní déle, než uvnitř domu.

Místo svíčky

Teplo z plamene svíčky také dýni dvakrát nesvědčí, díky němu pak rychleji vysychá. Velkou parádu uvnitř vydlabaného strašidla nadělá i svíčka na baterky, nebo řetěz ledkových světýlek, které dokáží v podzimním dni ozdobenou dýni dostatečně prozářit. Pokud nechcete od svíčky upustit, dejte ji alespoň do skleničky a tím ji ochráníte před větrem.

Další inspiraci na zdobení halloweenských dýní najdete na nástěnce Receptáře na Pinterestu: