Pokud je nečistot větší množství, zdaleka už to nemusí být už jen problém estetický. Při přípravě pokrmů může docházet ke spalování napečených zbytků a nelibá vůně se může přenášet i na připravovaný pokrm.

Čištění s minimem námahy

Za téměř nedostižný ideál platí čištění trouby krátce po skončení pečení, tedy v době, kdy je vnitřní část ještě teplá a nečistoty jde lahce odstranit hadříkem a mycím prostředkem. Jenže v té době obvykle podáváme jídlo. Další řešení, které nás bude stát minimum úsilí, představují samočistící funkce. Těmi však disponují jen některé modernější typy přístrojů.

Ekologické čistidlo smícháte raz dva

Pokud patříte mezi ty, kteří neradi používají škodlivou chemii, snadno si můžete připravit vlastní čistící přípravek s minimálními náklady. V misce, která snese i teploty kolem 100 oC smícháte hustou pastu z jedlé sody, vody a octa.

Ocet se sodou reaguje, proto počítejte s tím, že směs bude trochu bublat. Pak je vhodné z trouby vyjmout vše, co tam není aktuálně potřeba, tedy rošty a jejich podpěry. Prázdnou troubu potřeme připravenou pastou. Dáváme pozor na otvory a topná tělesa, tam by se nikdy pasta dostat neměla. Misku se zbylou směsí vložíme do trouby, kterou na 45 minut zapneme na 100 oC.

Pak troubu vypneme, chvíli počkáme, až poklesne teplota na únosnou mez, a nečistoty snadno sestřeme houbičkou na nádobí. Pochopitelně, že při čištění trouby používáme jen takové předměty, aby nedošlo k poškození skla či vnitřních stěn. Přístup k zadní části trouby si usnadníme, pokud uvolníme panty dvířek a dvířka vysadíme.

I rošty mohou zářit

Také čištění nerezových roštů a jejich podpěr nebývá zrovna zábavné. Zvlášť, pokud v troubě občas grilujeme či používáme horký vzduch. Ideální je nechat je odmočit v horké vodě. Ale ne vždy k tomu máme v domácnosti vhodný prostor. K jejich odmočení můžeme použít vanu, ve které je posypeme pracím práškem, zalijeme horkou vodou a necháme působit přes noc. Pak už půjde nečistota odstranit za pomoci houbičky. Existuje však ještě další, mnohem snadnější způsob – k vyčištění roštů použijeme myčku nádobí. Asi se nám s nimi zároveň nevejde tolik nádobí jako při běžném mytí, ale čas od času takové pohodlné očištění může být příjemné. Pozor musíme v tomto případě dávat na to, aby rošty neblokovaly ostřikovací ramena myčky.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.kafe.cz