Není turek jako turek. To už asi všichni tušíme. Česká příprava turecké kávy je specifická a jinde ve světě se nevidí. Naopak turecká káva se obvykle připravuje docela jinak než jsme zvyklí. Umíte připravit tureckou kávu?
Zdroje: babinet.cz, www.blesk.cz
Turecká káva naše a v zahraničí
Český turek je naší “specialitou”. Na to, jak moc velká delikatesa to je, se názory liší. Nicméně je to způsob přípravy, na který jsme byli po generaci zvyklí, a i český turek se dá udělat dobře a hůř.
Příprava české verze turecké kávy je jiná tím, že do hrnku nasypeme kávu a tu zalejeme horkou vodou. Turecká káva připravovaná půdovním způsobem vyžaduje použití speciální malé konvičky, která se zahřívá přímo nad plamenem či v horkém písku.
Káva je nejen chutná. Je to také účinný stimulant.
Příprava české turecké kávy
Pokud chcete udělat českého turka správně, pak rozhodně chvilku počkejte, než mletou kávu na dně hrnečku přelejete vodou. Máte-li možnost nastavte konvici na 95 stupňů Celsia. Je to důležité proto, aby nepřevážila jen kyselost a trpkost, která je specifická pro přepálenou kávu zalitou příliš vřelou vodou. Právě teplota vody a způsob zalití jsou nejčastějšími chybami v přípravě českého lógrového kafe.
Hrnek si nachystejte nahřátý a na jeho dno dejte zhruba 7 až 9 g kávy.
Kávu není vhodné přelít vodou naráz, ale přerušovaně, pomalu krouživými pohyby. Tímto způsobem vám vznikne na hladině i pěkná pěna, a přitom se mletá káva ideálně smáčí.
Na teplotu pamatujte také u přípravy instantní kávy. U té by neměla překročit 90 stupňů.
Měděná džezva s tureckou kávou.
Turecká káva připravovaná původním způsobem
Skutečný turecký způsob přípravy je docela jiný. Káva se používá velmi jemně mletá a svaří se s vodou a někdy i cukrem v malé kovové konvičce s dlouhou rukojetí, které se říká džezva. V arabských zemích, kde má káva mnohem delší tradici, se říká konvičce různě jinak podle oblasti.
Káva se nechá vzkypět a přelije se do malé skleničky. V různých zemích se můžete setkat s tím, že se nechá vzkypět několikrát, že se svaří s mlékem či různým kořením.
Typickým dochucením kávy je kardamom a na Blízkém východě a severu Afriky se můžete setkat s kávami nejen různé intenzity podle pražení, ale také množstvím koření, které se přidává do kávy už při mletí.