Zdroje: babinet.cz, www.blesk.cz

Turecká káva naše a v zahraničí

Český turek je naší “specialitou”. Na to, jak moc velká delikatesa to je, se názory liší. Nicméně je to způsob přípravy, na který jsme byli po generaci zvyklí, a i český turek se dá udělat dobře a hůř.
Příprava české verze turecké kávy je jiná tím, že do hrnku nasypeme kávu a tu zalejeme horkou vodou. Turecká káva připravovaná půdovním způsobem vyžaduje použití speciální malé konvičky, která se zahřívá přímo nad plamenem či v horkém písku.

Příprava české turecké kávy

Pokud chcete udělat českého turka správně, pak rozhodně chvilku počkejte, než mletou kávu na dně hrnečku přelejete vodou. Máte-li možnost nastavte konvici na 95 stupňů Celsia. Je to důležité proto, aby nepřevážila jen kyselost a trpkost, která je specifická pro přepálenou kávu zalitou příliš vřelou vodou. Právě teplota vody a způsob zalití jsou nejčastějšími chybami v přípravě českého lógrového kafe.
Hrnek si nachystejte nahřátý a na jeho dno dejte zhruba 7 až 9 g kávy.
Kávu není vhodné přelít vodou naráz, ale přerušovaně, pomalu krouživými pohyby. Tímto způsobem vám vznikne na hladině i pěkná pěna, a přitom se mletá káva ideálně smáčí.
Na teplotu pamatujte také u přípravy instantní kávy. U té by neměla překročit 90 stupňů.

Turecká káva připravovaná původním způsobem

Skutečný turecký způsob přípravy je docela jiný. Káva se používá velmi jemně mletá a svaří se s vodou a někdy i cukrem v malé kovové konvičce s dlouhou rukojetí, které se říká džezva. V arabských zemích, kde má káva mnohem delší tradici, se říká konvičce různě jinak podle oblasti.
Káva se nechá vzkypět a přelije se do malé skleničky. V různých zemích se můžete setkat s tím, že se nechá vzkypět několikrát, že se svaří s mlékem či různým kořením.
Typickým dochucením kávy je kardamom a na Blízkém východě a severu Afriky se můžete setkat s kávami nejen různé intenzity podle pražení, ale také množstvím koření, které se přidává do kávy už při mletí.