S ledem v lednici máme zkušenosti všichni. A proto všichni víme, jak obtížné je se ho zbavit. A to nejen s ohledem na časovou náročnost, ale i proto, že se většinou jedná nejen o odstranění námrazy a ledových „ker“, ale i proto, že mrazák a lednici je potřeba vyčistit kompletně.

Denní mise: Odmražování

To se neobjede bez celkového vyklizení spotřebiče, omytí jeho vnitřku ideálně octovou vodou, vyčistění skel a plat, a opětovného naskládání potravin. Jak je vidno z těchto kroků, celá procedura někdy zabere i celý den, nemluvě o problémech, jakými mohou být nedostatek místa na potraviny, hrozba jejich zkažení, pokud se led objeví v létě a další úskalí.

Olej

Přitom prevence je velmi jednoduchá. Ale málokdo o ní ví. Většině z nás je jasné, že led se nebude tvořit, pokud budeme lednici rychle a správně zavírat a vždy se přesvědčíme o tom, že dvířka těsní, nebo je naše děti nenechaly otevřená.

Pak je tu ale preventivní řešení – natřít zevnitř lednici jemně rostlinným olejem. Olej stačí nanést na hadřík nebo ve velmi malém množství na houbičku a potřít jím stěny mrazáku i ledničky. Nezapomeňte také na šuplíky, zásuvky a komory – zkrátka na všechna místa, kde se led tvoří.

Pokud namítnete, že lednice pak bude kluzká a bude olejem vonět, pak máte pravdu. Pach oleje ale velmi rychle díky zimě zmizí a kluzký povrch je právě to, čeho chceme dosáhnout. Tam, kde je olej, se totiž led nebude schopen tvořit a usazovat.

Další způsby prevence

Pokud se led v ledničce už vytvořil nebo se s ním potýkáte dlouhodobě, zde je několik rad, co udělat, abyste jeho tvorbě předešli.

1.    

1.     Dobře dovírejte dvířka. Pokaždé, když otevřete dveře, vpustíte do chladničky teplý a vlhký vzduch. Tím se může zvýšit kondenzace par a může se stát, že vaše chladnička bude pracovat hůře.

2.    

2.     Ujistěte se, že vaše lednice stojí skutečně na rovině - jedině tak si můžete být jisti, že jsou dvířka zavřená.

3.    

3.     Zkontrolujte panty a těsnění. V případě potřeby objednejte náhradní díly, aby se dveře mohly pevně zavřít a zůstaly utěsněné.

4.    

4.     Před uložením do lednice nechte horké pokrmy vychladnout, abyste snížili vlhkost v chladničce.

5.    

5.     Potraviny bohaté na vodu skladujte v přihrádce s regulovanou vlhkostí, abyste snížili vlhkost v hlavním prostoru. Jedná se zejména o ovoce a zeleninu.

6.    

6.     Zkontrolujte správné nastavení termostatu chladničky. Doporučuje se taková teplota, aby potraviny a nápoje uvnitř chladničky nezmrzly – tedy kromě mrazáku.

7.    

7.     Vnitřní teplotu chladničky upravujte podle okolní teploty venku. Pokud je v místnosti teplo, bude možná nutné termostat v chladničce snížit, aby byla dostatečně chladná pro bezpečnost potravin. Pokud je však venku v místnosti velmi chladno, možná budete muset vnitřní teplotu chladničky naopak trochu zvýšit, aby se uvnitř netvořil led. Chytré chladničky často toto nastavení zvládnou za vás.

Zdroje: lifehacker.com, vitalitis.cz, www.hunker.com