Pravidelný úklid patří k neradostným povinnostem v každé domácnosti a to nejen před Vánoci. Úklidové nano prostředky vás této namáhavá práce sice nezbaví, ale výrazně ji usnadní. Povrchy ošetřené nano částicemi znesnadňují ulpívání nečistot, prachu, mastnoty, stop od vody či vodního kamene a při úklidu stačí plochy lehce setřít.

Pomoc z mikrosvěta

Nanotechnologie není termín patřící jen do zdravotnictví, vědy a průmyslu, moderních poznatků využívají i běžné domácnosti. Nano částice obsažené v úklidových prostředcích jsou velmi malé, dosahují rozměrů řádově 10-9 m (tedy miliardtina metru). Přes svůj nepatrný rozměr jsou obrovsky účinné a dokáží zatočit se špínou i mastnotou. Miniaturní nano částice při nanášení proniknou i do nepatrných trhlin a skulin ošetřovaného povrchu, které nejsou pouhým okem patrné. Přestože se nám povrch dřeva, umělé hmoty či kamene zdá rovný, při pohledu pod mikroskopem bychom zjistili, že je naopak velmi zvrásněný, plný skulin a děr. Takové mikroskopické nedokonalosti nahrávají usazování nečistot a ty jsou živnou půdou pro bakterie a plísně. Nano částice skuliny vyplní, materiál vyhladí a uzavřou, díky tomu se budou ošetřené povrchy daleko méně špinit a jejich údržba bude o mnoho snazší.

Nanášení nano přípravků je snadné

Jestli se rozhodnete nano přípravek využít, dodržujte správný postup při jeho nanášení, který zaručí dokonalou a dlouhotrvající ochranu. Vše závisí na konkrétním přípravku a ošetřovaném povrchu. Nemusíte se obávat žádných speciálních úkonů, většinou se zakoupený koncentrát pouze naředí vodou a nanáší. Nejprve je ale dobré povrch očistit pomocí čistících přípravků. Není od věci použít k čištění přímo nano prostředky, které vynikají vysokou čistící schopností. Dostanou k nečistotám právě v problematických skulinách, vytáhnou je na povrch a odstraní, také povrch odmastí. V dalším kroku se nanáší ochranná nano vrstva, která se nechá zaschnout a posléze rozleští. Na trhu jsou také nejrůznější kombinované prostředky, které kromě vytvoření ochranného filmu povrch i účinně vyčistí.

Jak to funguje?

Prostředky s nanotechnologií potáhnou povrch ultra tenkou ochrannou vrstvou, která má hydrofobní a antistatické účinky, povrch je tvrdší a odolnější. Ošetřené plochy se snadno udržují v čistotě jen otřením nebo omytím vodou. Zabraňuje usazování vodního kamene v pórech materiálu, zachycování nečistot, usnadňuje stékání vody a pomáhá vytvářet hygienický povrch. Zároveň ale zůstává zachována paropropustnost materiálu, což oceníte hlavně při ošetření dřevěných podlah a nábytku. Samočistící funkce vrstvy velmi usnadňuje a urychluje úklid, tam kde jste dříve museli špínu pracně drhnout stačí lehce setřít. Kromě toho užití nano prostředku prodlouží interval mezi úklidovými pracemi a také snižuje množství úklidových prostředků, které jste nuceni používat. Ochranná vrstva vydrží několik měsíců, ale postupně se ztrácí mechanickým opotřebením a zvětráváním. Pokud vidíte, že daný povrch ztrácí své vlastnosti, aplikujte nano přípravek znovu a ochranný film obnovte.

Na rozličné materiály

Každý materiál je jiný a má jinou strukturu, takže i složení ochranné vrstvy tomu musí odpovídat. Vybírat můžete z prostředků určených k ošetření kamene, dřeva, plastu, kovu, nerezu, sanitární keramiky i skla. Pomocí nano přípravků zvládnete ošetřit i koženou obuv a oblečení, textilní i koženkové potahy na nábytku či v autě. Dobře vybraný přípravek předejde zapoceným sklům, nárůstu vodního kamene, skvrnám na koberci i sedačce a mnoha dalším nepříjemnostem v domácnosti. Přestože jejich pořizovací cena je vyšší, při koupi kvalitního prostředku nebudete zklamáni. Kromě účinku sledujte také, zda výrobci poskytují garanci zdravotní nezávadnosti a snadné biologické odbouratelnosti přípravku.