Nejen pro zářivý úsměv, zubní pasta má v domácnosti daleko širší možnosti uplatnění. Pasta na zuby má v sobě mikroskopické abrazivní části, takže je skvělá na jemné leštění. Navíc má bělící účinky, které vyřeší trable se skvrnami a zaschlou špínou. Vyzkoušejte některé z praktických využití pasty na zuby.

Na čištění koberců

Zubní pasta vás zbaví stop od bláta na koberci, skvrny od rozlité kávy a poradí si i se šťávou či vínem. Vetřete trochu zubní pasty do skvrny, dobře zapracujte a nechte pár minut působit. Na pomoc si přiberte ještě starý kartáček na zuby a skvrnu lehce vydrhněte. Pomocí suchého hadříku odstraňte zubní pastu z vláken koberce a bude opět čistý. Než se vrhnete do úklidu, vyzkoušejte na malém kousku koberce působení zubní pasty.

Oblečení jako nové

Podobně zubní pasta zatočí i s fleky na oblečení. Nevzhledné mapy od potu na košili, otisk rtěnky na halence, šmouhy od pudru na kapesníku a další nepříjemné skvrny hyzdící vaše oblečení odstraníte zubní pastou. Malé množství pasty naneste přímo na nečistoty a důkladně třete, dokud se skvrna nezačne ztrácet. Pak vložte oděv do pračky a vyperte obvyklým způsobem.

Znovu čisté ruce

Při vaření často pracujete s potravinami, které mají intenzivní a nepříjemný zápach. Dostat z rukou aroma česneku, cibule či ryb není vždycky snadné. Umyjte si ruce zubní pastou místo mýdla, pořádně ji promněte mezi prsty a nepříjemného odéru se zbavíte.

Třpytivé šperky

Leštění zubní pastou je známým prostředkem k obnovení lesku zašlých šperků. Pomocí malého kartáčku naneste zubní pastu na povrch šperku, nechte chvíli působit, opláchněte a osušte. Vždy postupujte jemně a netlačte, používejte jen nepatrné množství zubní pasty.

Úklid v koupelně i kuchyni

I další kovové věci v domácnosti budou znovu zářit díky zubní pastě. Skvěle se hodí na čištění termosky se stopami od kávy nebo čaje. Dovnitř vymáčknete trochu zubní pasty, přidejte vodu, zavíčkujte a protřepejte. Důkladně vypláchněte, pomocí pasty umyjte i členité hrdlo termosky. Použijte ji také na chromované kohoutky u umyvadla nebo ve sprše, vyleštěte s ní klidně i záchod a vanu. Nebojte se použít pastu na spáry mezi dlaždicemi, skvěle se hodí i na čištění zrcadel. Využijte její pomoc i při likvidaci koleček, které zanechaly na nábytku mokré hrnky a sklenice. Nežádoucí bílá kolečka zmizí, když stůl přeleštíte hadříkem s trochou pasty.

Světlomety u auta

Kryty na světlech u auta v průběhu času zežloutnou a zmatní, tento problém mají většinou starší vozidla, která jsou dlouho v provozu. To způsobuje potíže nejen při běžném užívání vozu, ale hlavně při pravidelné technické kontrole. Nemusíte nutně kupovat nová světla, jemným třením pomocí hadříku se zubní pastou se obnoví průhlednost a prodlouží se tím životnost světlometu.

Zářivě bílé tenisky

Hlavně sportovní boty se pyšní podrážkami z bílé gumy, které vypadají atraktivně, dokud se nezbarví do žluta nebo do šeda. Takové boty už působí nevábně, přitom mohou ještě dobře sloužit. Navraťte jim skvělý vzhled díky zubní pastě. Zapracujte ji důkladně do všech původně bílých částí, zlehka vydrhněte houbičkou a nechte působit, poté pastu smyjte a boty osušte. Bělící účinky pasty otestujte i na dalších materiálech. S pomocí zubní pasty navrátíte původní vzhled třeba zašlému zahradnímu nábytku nebo zažloutlým klávesám klavíru.

Poradí si s žehličkou

Připečené nečistoty na žehličce odstraní trocha zubní pasty, kterou vyleštíte žehlící plochu. Stejně tak si poradí i s dalšími připáleninami například na žehličce na vlasy nebo na povrchu kulmy.