Silonky jsou dneska k mání na každém rohu. Kdybyste je ale sháněli o sedmdesát let dříve, se zlou byste se potázali. Punčochy z polyamidové příze byly tehdy žhavou novinkou a nikde nebyly k mání. A není divu. Ženy se o ně doslova rvaly, protože šlo o „módní doplněk“, který zjemňoval dámská lýtka a dělal je atraktivnější.

Jedinou vadou na kráse silonek byla (a je) jejich křehkost a jemnost. Stačí jediný pohyb a punčochy se roztrhnou. Ženy si ale i v téhle situaci vždy dokázaly poradit a znehodnocené silonky využily jiným způsobem. A je tomu tak dodnes… Tady je pár tipů, jak ještě můžete znehodnocené silonky prakticky využít.

Použijte je jako prachovku

Přestože na to nevypadají, silonky jsou ideální lapač prachu. Mají skvělé elektrostatické vlastnosti a dokážou na sebe nabalit nejenom prach, ale i další špínu, vlasy či chlupy zvířat.

Stačí, když si jednu punčochu natáhnete na ruku a přejedete s ní po špinavém povrchu. Sami uvidíte, kolik nečistot zachytí! Při utírání prachu silonovou punčochou se neomezujte jen na nábytek, ale klidně s ní setřete i televizní nebo počítačovou obrazovku, které v mžiku budou čisté jako zrcadlo.

Na to, jak ještě skvěle využít poničené silonky, se podívejte ve videu (nezapomeňte si pustit české titulky):

Zdroj: Youtube

Zameťte silonkou podlahu

Zametat se dá nejen koštětem, ale třeba i mopem. Ovšem nesmíte na něj zapomenout natáhnout silonku!

Jak na to: Punčochu natáhněte na mop a přejeďte s ním po podlaze. Tenhle způsob zametání je ideální zejména pro majitele čtyřnohých mazlíčků, kteří pouštějí chlupy. Jemné silonky vás zbaví toho nejhoršího.

Zafixujte silonkami odpadkový koš

Silonky jsou velmi elastické, proto je můžete použít namísto velké gumičky na uchycení pytlů v odpadkovém koši. Předejdete tak tomu, že se pytel (pod tíhou odpadků) propadne a vy pak budete sbírat odpadky všude kolem. Co tedy dělat, aby se vám to už nestávalo?

Odstřihněte spodní část silonek (místo, kde bylo umístěné chodidlo). Špičku ponožky rozstřihněte napůl tak, aby se vám vytvořil pomyslný rolák. Ten pak natáhněte na odpadkový pytel v koši. Nemusíte mít strach, už se vám nebudou krabatit a odpadky zůstanou na svém místě.

Použijte silonky do vlasů

Máte delší vlasy a nosíte culík? Pak dobře víte, že většina klasických gumiček zatrhává vlasy. Proto nic neriskujte a vyrobte si gumičku ze staré silonové punčochy.

Jak na to: Punčochu nastříhejte na silnější pruhy a ohněte je tak, aby kopírovaly tvar gumičky. Poté je v klidu použijte. Výhodou těchto gumiček je, že jsou šetrné a bezpečné. A navíc zadarmo!

Vyrobte si ochranné vaky na obuv

Některé typy bot jsou vyrobeny z jemné kůže, která se velmi snadno poškrábe. Abyste předešli těmto nehodám, opatřete obuv silonkovými návleky. Ty vyrobíte jednoduše.

Ostřihněte silonky nad kolenem a do vzniklé punčochy umístěte botu jako do sáčku. Na závěr ji „zauzlujte“. V takovém jemném skafandru bude obuv hezky dýchat a zároveň bude v bezpečí.

Jak pečovat o silonky

Silonky jsou jemné a náročné na údržbu, ale správná péče o ně prodlouží jejich životnost. Při oblékání si dejte pozor na nehty a zbytečný tah, abyste nepoškodili materiál. Po použití silonky opatrně sundejte, abyste je nepoškodili nebo neroztáhli. Umývejte je ručně v mírně teplé vodě s jemným pracím prostředkem a šetrně je otírejte ručníkem. Vždycky mějte suché ruce, abyste zabránili poškození. Uchovávejte je odděleně od hrubšího prádla, aby nedošlo k poškrábání nebo začepení. Pokud je v nich malá díra, můžete ji zalepit speciálním lepidlem na silonky. Dbejte na to, aby nebyly vystaveny ostrým předmětům a ostřím nehtů, a vyhýbejte se kontaktu s kosmetikou nebo parfémy, které by mohly poškodit materiál. No a pokud už přece jen dosloužily, použijte je k výše zmíněným činnostem.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.ekapo.cz