Záchod je jedním z nejnavštěvovanějších míst všech domácností a čistá a voňavá toaleta je základním standardem. Je to místnost, ve které se nachází velké množství bakterií, a proto je důležité jej vyčistit efektivně. Docílit dokonalého výsledku není vždy jednoduché. Hlavně v případě, že máte doma tvrdou vodu, která zanechává v míse nepříjemné stopy vodního kamene.

Vsaďte na ověřené čisticí prostředky

Nemusíte vždy používat drahé chemické přípravky a podléhat všem reklamám, které na vás střílejí ze všech stran. Vzpomeňte, že si na dobu, kdy všechny tyto chemické a hypermoderní prostředky ještě nebyly k dispozici, a přesto měly všechny šikovné hospodyně toaletu vždy voňavou a plnou lesku. Věděly, jak na to, a využívaly běžně dostupné domácí ingredience.

Zapomeňte na chlor

V současné době má většina moderních toalet speciální povrchové úpravy. V případě, že použijete nevhodné čističe, můžete povrch zbytečně narušit. A to je důvod, proč byste se měli vyhnout všem přípravkům s chlorem. Ve chvíli, kdy dojde k porušení povrchové glazury, bakterie a plísně dostanou ještě větší šanci a budou se usazovat častěji a v mnohem větší míře. Vyhněte se i použití tuhých a agresivních kartáčů a štětek.

Klasikou je ekologický ocet

Ocet má doma každý, tak proč jej nevyužít. Má mnoho výhod a dá se říct, že je jedničkou při úklidu celé domácnosti. Oproti drastickým mycím prostředkům jde o mnohem jemnější alternativu. Víte, že východní kultury používají právě ocet velmi často? Považují jej za jeden z nejlepších nástrojů, kterým efektivně dezinfikují celou svou domácnost. Jednou zajímavou metodou, jak doma likvidují viry, je ta, že v menším kastrůlku povaří ocet a projdou s jeho kouřícími výpary celý byt, který skvěle likviduje i mnohé viry.

Ocet opravdu „umí“!

Velkou výhodou octa je, že je ekologický. Přestože se jedná o slabou kyselinu, v žádném případě není nebezpečný pro životní prostředí a nezpůsobuje problémy v čistírnách odpadních vod. Zředěný vodou slouží jako úžasný a účinný čistič povrchů, mírné dezinfekční činidlo i leštidlo. Využít se dá opravdu téměř na vyčištění čehokoliv. Působí skvěle na připálené nádobí, odstraňuje mastnotu a usazenou špínu. Octem dokonale vyčistíte myčku, lednici, mikrovlnou troubu i pračku, můžete jej použít i místo aviváže. Neocenitelný je při odstraňování vodního kamene, což se u čištění toalety náramně hodí. Je to opravdu čistič, dezinfekční látka i leštidlo v jednom. Důležité je mít na vědomí, že se nepoužívá přímo, ale vždy zředěný vodou.

Jedlá soda je dalším favoritem, který nikdy nezklame

Přestože jde o docela nenápadný bílý prášek je absolutně neocenitelným pomocníkem v domácnosti, a především super volbou při odstraňování skvrn a k likvidaci zápachu. Soda bezvadně funguje i při mytí nádobí, umí odstranit připečené nánosy a ve formě jemné pasty se dá využít jako mírně abrazivní čistidlo. Je tedy jasné, že nebude pozadu ani při čištění toalety. Pokud jedlou sodu přimícháte k octu, je výsledek skutečně plný lesku. Často se jedlá soda kombinuje i s kyselinou citrónovou.

Jak se zbavit vodního kamene

Trápí vás nevzhledné zažloutlé či rezavé skvrny? Zaútočte na ně, máme pro vás skvělý tip. Nejprve odstraňte z toalety hrubé nečistoty klasickým způsobem prostřednictvím štětky a spláchněte je. Pomocí kelímku vyberte vodu z mísy a nalijte do ní asi tak 1 l octa smíchaný s 0,5 l vody. Když směs předem zahřejete, bude ještě účinnější. Nechte působit tak 4 až 5 hodin, při velkém znečištění ponechte směs reagovat klidně přes noc. Do špatně nedostupných míst pod okrajem toalety vložte ubrousky namočené v připravené směsi. Po uplynutí doby celou záchodovou mísu pečlivě očistěte štětkou nebo ručně hadrem a nakonec spláchněte.

Tip: Stejným způsobem lze použít i roztok kyseliny citrónové a bezvadným způsobem funguje i cola nebo ocet smíchaný se solí.

Jak se dostat do každé skuliny

Některá místa toalety jsou špatně dostupná, a právě v tom vám pomůže domácí rozprašovač. Smíchejte ocet s jedlou sodu a trochou vody a nalijte směs do rozprašovače. Následně pečlivě vystříkejte veškerá zanesená místa, kam se běžně nelze dostat, a nechte působit. Nelekejte se pěnivé reakce. Na závěr několikrát za sebou toaletu spláchněte.

Nezapomínejte na prkénko, víko a ostatní části

Některé toalety mají odnímatelné sedátko, takže jej vyndejte z pantů a celé je omyjte jednou z uvedených směsí a nechte oschnout. Očistěte i místa pod panty, často jsou tam nevzhledné a špinavé usazeniny. Jestli máte prkénko pevně připevněné k záchodové míse, je jeho očista trošku složitější. Nejprve umyjte rovné plochy a hůře dostupná místa vyčistěte pomocí starého zubního kartáčku.

Zdroje: www.cleanipedia.com, www.adbz.cz, www.m.magazinplus.cz