Ruku na srdce. Kdo z nás měl v letních parných dnech náladu na generální úklid bytu nebo domu. Podzim je tedy ideálním obdobím, kdy můžeme umýt okna, vyměnit sezónní oblečení, vydrhnout troubu, srovnat spižírnu nebo pořádně vyčistit gauč. Tyto činnosti však nemusíme stihnout v jeden den. Podle pravidel efektivního úklidu bychom si měli na dané úkoly vyčlenit maximálně 15 až 30 minut denně.

Pravidla efektivního úklidu

Základem je plánování. Uvařte si kávu, sedněte si a na každý den si naplánujte konkrétní činnosti. V pondělí můžete vysát, v úterý vytřít, ve středu vydrhnout koupelnu, ve čtvrtek umýt dvě okna, a tak pokračovat až do konce týdne. Domluvte se s ostatními členy domácnosti na konkrétních úkolech, se kterými vám pomohou. Na ledničku si nalepte seznam, jež si můžete odškrtávat. Dalším užitečným pravidlem je také vytvoření návyků. Nádobí umyjte ihned po večeři. Než půjdete spát, deku z pohovky složte a srovnejte polštáře. Každé ráno ustelte postel, a než si uvaříte kávu či čaj, vydezinfikujte toaletu. Splnění těchto drobných kroků vás rozhodně potěší. Navíc, když přijdete z práce domů, nebude to u vás vypadat jako po výbuchu.

Úklid - triky

Čisticí prostředky nepatří zrovna k těm nejlevnějším. Inspirujte se našimi babičkami, které zvládly každodenní i velké úklidy pomocí přípravků, jež lehce seženete ve všech potravinách.

Zářivá koupelna

Zaschlé skvrny od mýdla na vaně nebo vodní kámen? S tím si poradí šťáva z citronu. Rozkrojte ovoce napůl a použijte ho jako houbičku. Jemně ho přitom stlačte, aby rovnoměrně pouštěl šťávu. Větší skvrny nebo rez vyčistíte octovou vodou. Máte-li na skleněném držáku na kartáčky bílé skvrny od pasty, rozmíchejte čajovou lžičku soli v horké vodě. Roztok aplikujte na držák a nechte 15 minut působit. Nakonec ho opláchněte a vyleštěte hadříkem. I přes pravidelný úklid se mohou na vaně a umyvadle objevit žluté skvrny. Ty odstraníte pomocí kaše ze soli a octa. Skvrny potřete a nechte patnáct minut působit. Poté je vydrhněte kartáčem a opláchněte. Zapáchá odpad? Nasypejte do něj tři sáčky jedlé sody a pak zalijte horkou octovou vodou.

Související články

Čistá kuchyně

Zanesenou mikrovlnnou troubu lehce vyčistíte pomocí citronu. Půlku tohoto ovoce položte na otočný talíř, troubu na 20 sekund zapněte a pak vytřete suchým hadříkem. Rychlovarnou konvici zbavíte vodního kamene, když do ní nalijete ocet a necháte přes noc působit. Potom konvici vypláchněte a nechte v ní převařit čistou vodu. Skvrny od kávy nebo čaje v šálcích, zapáchající prkénko nebo připáleniny na nerezovém nádobí lehce vyčistí kaše z jedlé sody.

Obývací pokoj a okna

Prach a mastné otisky prstů odstraníte pomocí černého čaje. Poté na nábytek aplikujte směs běžného rostlinného oleje s pár kapkami vonné olejové esence. Přírodní leštěnku nalijte do rozprašovače a nastříkejte na suchou utěrku. Tou nábytek přetřete. Koberec oživíte pomocí soli. Zrnka rovnoměrně aplikujte po celé ploše a nechte je působit celý den. Poté koberec vyluxujte. Na zašpiněná okna použijte přírodní mýdlo rozpuštěné v horké vodě. Pro lepší odmaštění přidejte do kýble i trochu citronové šťávy. Po umytí okna přeleštěte octovou vodou.

Zdroj: www.prozeny.blesk.cz, www.zena.aktualne.cz, www.bydlimekvalitne.cz