Umyvadla jsou jedním z centrálních prvků všech koupelen. A právě to je důvod, proč dbát důsledně na jejich výběr i vzhled. Umyvadla na desce jsou designovou záležitostí, takže jejich tvar je po všech stránkách dokonalý. Dostatek odkládací plochy v jejich okolí je velmi praktický.

V oblibě jsou umyvadla zajímavých tvarů

Opravdu široká škála v současnosti dostupných tvarů umyvadel na desku umožňuje každému uživateli vybrat si přesně takové provedení, které bude vyhovovat nejen jeho koupelně, ale i všem obyvatelům bytu či domu. Zvolit lze tvar klasický oválný, ale i čtvercový s oblými hranami, umyvadlo kruhové, nebo dlouhé a úzké, či tvar kruhový se seříznutou částí, která se přisadí ke stěně. Kromě tvarů pochopitelně vybíráte i z několika dostupných velikostí.

Velký výběr je i v materiálech

Uživatelé mají možnost výběru nejen z různých tvarů, ale i velkého množství materiálů. Nejčastěji se na výrobu umyvadel na desku využívá pochopitelně tradiční keramika, dále je to přírodní kámen, sklo i dřevo, nebo jeho imitace. V luxusních koupelnách se objevují umyvadla na desku vyrobená z litého mramoru. Také skleněná umyvadla se řadí často mezi originální umělecká díla, která se stávají dominantami luxusních koupelen.

Odolné povrchy designových umyvadel

Mnohé firmy se zaměřují na opravdu ojedinělé způsoby, jak zajistit maximální odolnost povrchu svých designových umyvadel. Jedním z příkladů je unikátní nano glazura. Ta se s tělem produktu spojí v dokonale hladký a odolný povrch při teplotě 1250 °C. Vzniklý dokonale hladký povrch bez jakýchkoli mikroskopických nerovností je perfektní zárukou, že se na něm nebudou usazovat nečistoty. Dalším inovativním typem je speciální LCC glazura, která je absolutní novinkou u keramických povrchů.

Jak se upevňuje umyvadlo na desku

Umyvadla se na desky lepí silikonem. Lepení se provádí tak, aby mezi umyvadlem a deskou nevznikal spoj, který by poskytl útočiště pro usazování špíny a nečistot.

Materiál desek a jejich povrchová úprava

Desky pod umyvadla se obvykle vyrábějí z voděodolného kompaktního laminátu, nebo z Corianu, což je kompozitní materiál ideální právě do vlhkých prostor. Dalším často využívaným materiálem na výrobu podkladových desek pod umyvadla je masivní dřevo nebo dřevotřískové desky. Ty však musí být důkladně upraveny dýhováním nebo lakováním. Využívá se i masivní dub nebo dýha. Impregnace je pro desky pod umyvadla nejdůležitější. Masivní i dýhované povrchy se napouštějí olejem s přidaným voskem. Ten pronikne do hloubky povrchu, čímž ho chrání. Povrchová impregnace však nestačí. Pro dlouhodobé užívání je nutné, aby byla deska vyrobena z materiálu, který je impregnovaný hloubkově. Hrany desek by měly být lepené polyuretanovým lepidlem, jsou totiž rizikovým místem každé desky. Právě toto lepidlo dokáže vytvořit voděodolný spoj. Jakmile se vlhkost dostane dovnitř, dojde k nezvratným změnám, na to je třeba dávat pozor.

Praktické vychytávky

Ke všem běžným vodovodním kohoutkům a bateriím si můžete pořídit ruční sprchu k umyvadlu. Jedná se o praktický prvek, který oceníte hlavně při mytí vlasů. Pochvalovat si jej budou jistě i majitelé chlupatých mazlíčků, které je třeba občas také umýt.

Další praktickou záležitostí jsou závěsné desky, na které lze umístit zvláště méně objemná umyvadla. Závěsné desky jsou ideální do moderních koupelen, kde jen kladen důraz na dodržení vzdušnosti prostoru.

V početnějších rodinách oceníte rovnou dvojici umyvadel na desku. Nebudete si tak vzájemně překážet při ranní hygieně, kdy nebývá příliš času nazbyt.