Křišťálově čistá a osvěžující voda v bazénu se ve vlní a láká ke koupání. Takový obraz se v horkých dnech objeví před očima nejednomu z nás. Šťastní majitelé zahradních bazénů jsou od jeho uskutečnění jen kousek. Jaké přístroje zajistí čistotu a průzračnost bazénové vodě a přitom významně omezí spotřebu klasické bazénové chemie? Máte na výběr.

UV lampy využívají záření

Alternativou ke klasickému chlorovému čištění jsou například UV lampy. Toto zařízení využívá ultrafialové zařízení, tedy elektromagnetické vlnění s vlnovou délkou kratší, než má viditelné světlo. Jeho přirozeným zdrojem je slunce. Právě proti tomuto záření se chráníme pomocí opalovacích krémů, má totiž zhoubné účinky na živé organismy. Pro ničení bakterií, plísní a řas v bazénu se využívá ultrafialové světlo typu C (UVC). Pro lidský organismus je zařízení neškodné, je konstruováno tak, aby škodlivé záření spolehlivě ničilo pouze nechtěné mikroorganismy ve vodě.

Tato technologie velmi výrazně snižuje potřebu používat pro čištění bazénové vody chlor, přesto se bez občasné chlórové dezinfekce neobejdete. Jeho obsah se však v bazénové vodě sníží až o 80 %, takto ošetřená voda nedráždí oči ani pokožku, je tedy velmi vhodná pro astmatiky a alergiky. UV lampy lze použít u nových, ale i u provozovaných bazénů. Jejich cena se odvíjí od velikosti bazénu, vyžaduje ale investici několik tisíc korun.

Čištění pomocí iontů

Ionizátory také slouží pro bezchlorovou úpravu vody v bazénu. Dezinfikují vodu pomocí iontů (hlavně mědi a stříbra), které jsou automaticky a řízeně uvolňovány do bazénové vody. Tyto ionty působí jako aktivní dezinfekční prostředek a zabraňují růstu mikroorganismů. Použitím ionizátoru se také výrazně sníží spotřeba bazénové chemie (někteří výrobci uvádějí úsporu desinfekčních látek až o 90 %). Pořizovací cena je vysoká, pohybuje se kolem deseti tisíc korun, a opět souvisí s objemem čištěné vody. Hodí se pro dezinfekci vody jak vnitřních, tak venkovních bazénů a lze je zapojit i na stávající technologie.

Bazén se slanou vodou

Salinace je jedním z nejúčinnějších způsobů dezinfekce vody ke koupání. I tento způsob čištění vody je poměrně jednoduchý, prostě do bazénu nainstalujete salinizační jednotku a do vody nasypete bazénovou sůl (jedná se o speciální přečištěnou sůl zbavenou jodidů, které by také podléhaly elektrolýze a zbarvovaly vodu dohněda). Zařízení využívá procesu elektolýzy mírně slané vody v bazénu, z níž produkuje přírodní chlór. Sůl se totiž skládá ze dvou prvků, sodíku a právě chlóru, který spolehlivě ničí bakterie, plísně i řasy.

Takto ošetřená vody je velmi čistá, nedráždí kůži ani oči. Salinace má výhodu i v tom, že na pokožku působí slaná voda příznivě, přestože je koncentrace solí v bazénu mnohem slabší než v mořské vodě. Ani provoz bazénu se slanou vodou není náročný, jednou ročně je nutné přisypat sůl a pravidelně doplňovat čerstvou vodu. Problém ale představují kovové části bazénu, které mohou ve slaném prostředí časem korodovat. Další zádrhel představuje cena, salinátor pro větší bazény vás přijde i na třicet tisíc korun.