Právě koupelna je místem, kde se vodou v domácnostech plýtvá nejvíce. Dlouhé sprchování nebo koupání v plné vaně, to je luxus, který si zatím můžeme dopřát. Za největší plýtváním je však považováno splachování toalety pitnou vodou. Bohužel ne každý má možnost používat vodu užitkovou, a tak nezbývá nic jiného než přemýšlet, jak pitnou vodou plýtvat co nejméně.

Možnost volby

Voda je čím dál tím dražší, na toaletě plýtváme někdy až zbytečně příliš mnoho. I když už na většině modernějších toalet je možné zvolit, jaké množství vody při spláchnutí vyčerpáte, existuje spousta domácnosti, které takovou toaletu nemají. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou nuceni splachovat celou nádržku s vodou, určitě vám přijde vhod tento trik.

Vložte láhev

Postačí vám k němu úplně obyčejná PET lahev a nic víc. Zvolte takový objem láhve, podle toho, kolik vody chcete při jednom spláchnutí ušetřit. Rozhodně se nebojte použít i láhev o objemu dvou litrů. Jakmile si láhev obstaráte, naplňte ji vodou až po hrdlo a pak dobře a pevně uzavřete. Nyní otevřete nádržku toalety, spláchněte, aby se vyprázdnila a hned do ní vložte naplněnou láhev. Nádržka se bude znovu napouštět jako obvykle, jen se napustí o tolik méně, kolik je objem láhve. Jak je to možné? V nádržce je totiž plovák který hlídá hladinu napuštěné vody. Díky naplněné lahvi se zastaví napouštění dříve.

Spočítejte úsporu

Určitě se vyplatí dát si tu práci a spočítat si, kolikrát denně spláchnete toaletu a kolik vody díky tomuto triku ušetříte. Pak si toto množství vynásobte dny v měsíci a tento výsledek krát dvanáct. Dostanete množství ušetřené vody za celý rok. Budete překvapeni, jak obrovské toto číslo je.

Související články

Zdroje: www.seametrics.com, svetkreativity.cz