Cech pokrývačů doporučí prověřenou firmu

Jedním z nejdůležitější kroků při rekonstrukci střechy je výběr provádějící firmy. Základem úspěchu je zvolit takovou firmu, která za rozumné peníze odvede kvalitní práci. Přesto, že finanční stránka bývá důležitým kritériem, pořádně si rozmyslete, než sáhnete po nejlevnější variantě. Nízká cena může být zavádějící, firma většinou šetří na nutných pracích a materiálu. Při rekonstrukci je nutná nejen pokládka nové krytiny, ale i demontáž původní krytiny, latí a kontrola stavu krovu, případně jeho oprava. Nechte si vyhotovit rozpočet alespoň od dvou různých firem a porovnávejte. Jestli se výrazně rozcházejí, mějte se na pozoru, je to signál, že není vše jak má být.

Smlouva na opravu střechy by měla zahrnovat cenu za veškerý materiál, který bude firma potřebovat, pevnou částku, za kterou opravu zhotoví a sankce za nedodržení. Pokud to firma odmítne, raději hledejte jinou. „S výběrem správné firmy vám pomůže Cech pokrývačů, klempířů a tesařů, který zdarma podává informace k realizaci konkrétní zakázky, doporučuje firmy z daného regionu a odborníky na střešní krytiny, tepelné izolace i střešní okna,“ informuje Markéta Vrňatová z pokrývačské firmy Antonín Vrňata. „Členové cechu se musí účastnit pravidelných školení a získávají tak informace o novinkách v oboru, aktuálních předpisech a nových technologiích“ dodává.

Stavební povolení ano či ne?

Hned na začátku celého procesu si musíte ujasnit jakou střešní krytinu požadujete pro svou novou střechu. Možností je celá řada, od pálených či betonových tašek přes střechy plechové či z krytinu z přírodní břidlice. Výběr záleží na vašich preferencích a finančních možnostech, druhu stavby i rázu okolní krajiny. Klíčovým bodem při výběru krytiny by však měl být stav krovu a jeho nosná schopnost. „V případě, že bude nová krytina váhově těžší než ta původní, bude krov vyžadovat stavební úpravy a tím pádem i vyřízení stavebního povolení,“ doplňuje Vrňatová. Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují ty udržovací práce, jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu, vzhled stavby, životní prostředí nebo bezpečnost při užívání a pokud se nejedná o stavbu, která je kulturní památkou.

Když tedy vyměníte střešní krytinu za stejnou, pouze novější, nemusíte na stavební úřad chodit. Pokud vyberete jinou, změníte tím vzhled stavby a komunikace s úřady je nezbytná. Stejně tak v případě kdy výměnou krytiny ovlivníte požární bezpečnost stavby, například při výměně nehořlavé střešní krytiny (pálená taška, plechový krytina) za krytinu hořlavou (dřevěný, asfaltový šindel).

Odvětrání i izolace

Během plánování a realizace rekonstrukce věnujte pozornost i dalším věcem. Střešní konstrukce musí být dostatečně větraná, buď za pomoci půdního prostoru, nebo dvouplášťového systému. Princip dvouplášťového systému spočívá ve vytvoření mezery mezi podkladem střešní krytiny a vlastní izolací. Díky tomu zde cirkuluje vzduch, dochází k odpařování nadbytečné vlhkosti, která se nedostává do dalších prostor a neproniká do tepelné izolace, krovů, či dokonce do podkroví.

Zvažte také nejvhodnější způsob zateplení střechy. Podle měření pomocí termokamer právě skrz střechy uniká největší množství tepla z domu. Nezapomínejte ani na detaily, například ke každému komínu a výlezu ke komínu by měl být zhotoven střešní nášlap, tedy železná lávka, zavěšená na latě pod taškami. Její umístění výrazně usnadňuje výlez na střechu a zvyšuje bezpečnost při její údržbě.