Tajemství vaječné skořápky

Vaječná skořápka představuje svým způsobem unikátní chemický koktejl. Z minerálních látek je v ní nejvíce zastoupen uhličitan vápenatý (94 %) a uhličitan hořečnatý (1 %). Dále obsahuje ještě dalších 25 stopových prvků (např. fosfor, selen, měď, zinek, molybden). Právě uhličitan vápenatý je významný pro obsah vápníku a kvůli němu se vaječné skořápky využivají i pro další účely. Bezvýznamné nejsou ani obsažené stopové prvky, využívají se při hnojení, zkrmování i ve farmacii. Asi nejrozšířenějším způsobem využití skořápek jsou krmné účely, zvlášť pro drůbež chovanou pro vejce a hnojení.

Triky na drcení skořápek

Vždy záleží, na jaký účel skořápky budeme potřebovat. Do kompostu či k přihnojení rostlin nevadí, když bude tu a tam větší kousek. K hrubému drcení nám pomůže silnější sáček, do kterého skořápky vložíme a pak se po něm několikrát projdeme.

Případně je můžeme nasypat do větší uzavíratelné sklenice, popř. PET lahve a po chvíli protřepávání získáme drobnější kousky. Jemněji skořápky nadrtíme např. za pomoci válečku na těsto. Ještě lepšího výsledku dosáhneme pomocí hmoždíře. Pokud se chystáme skořápky využít pro domácí mazlíčky či dokonce pro sebe, pak nesmíme nezapomenout na důkladné tepelné ošetření. S mletím nám pomůže ruční či klasický mixér. Co nejjemnější strukturu získáme závěrečným přesátím.

Vápník jako hnojivo

Obsah vápníku ve skořápce výrazně zlepšuje vlastnosti půdy. Váže na sebe škodlivé kyseliny, těžké kovy, má pozitivní vliv na pórovitost a průsak vody, ale zároveň zlepšuje i rozpustnost živin v půdě. Dále vápník podporuje růst kořenů i klíčivost semen. Rostliny posiluje proti škůdcům, mrazům či chorobám. Drcené skořápky můžeme přidávat do kompostu.

Potravinový doplněk pro domácí mazlíčky

Pokud budeme chtít vaječné skořápky využít jako doplněk stravy pro zvířata, neměli bychom zapomínat na zdravotní rizika. Abychom vyloučili potenciální nebezpečí, před drcením skořápky nejdříve ohřejeme nejméně na teplotu 80 oC. Tím snížíme případnou kontaminaci hotového produktu (zvlášť velké nebezpečí představují bakterie salmonely). I tady platí, že všeho moc škodí. Proto bychom měli vždy zjistit, jak velká dávka je pro námi chovaná zvířata optimální.

Skořápková moučka pro zdraví

Vaječné skořápky patří v podobě skořápkové moučky k nejlepším zdrojům vápníku. Tělo ho dovede vstřeba až 90 %. A k zahození není ani další 25 prvků, které skořápka obsahuje a pro lidské tělo jsou nezbytné. Konzumace má pozitivní vliv na lámavost nehtů, vlasů, krvácení dásní, chornickou rýmu, zácpu či astma. Navíc skořápka dokáže z těla odvádět radioaktivní prvky. Pro zmíněné účinky je úspěšně používána u starší populace v prevenci i léčbě osteoporózy.

Kreativní využití skořápek

  • Skořápky skvěle slouží jako nádoby pro domácí výrobu svíček. Ať už tím, že vytvoří svíčce ozdobný kalíšek a nebo tak, že zafungují jako forma, do které vosk nalijeme a po ztuhnutí ji snadno odstraníme, jako kdybychom loupali uvařené vejce.
  • Velmi mnohostranné je využití vaječných skořápek k výrobě dekorací, zvlášť v období Velikonoc. Můžeme do nich vyset semínka, či je využít jako jakési miniaturní vázičky. Abychom se nemuseli bát, že se z nich vylije voda, stačí uříznout kousek vodou namočené aranžovací hmoty pro živé květiny a opatrně je vsunout do skořápky.
  • Obarvené i přírodní skořápky můžeme využít i při tvorbě originální mozaiky.

Další způsoby využití představuje následující video:

Zdroj: Youtube