Vyfukování vajíček je otravná činnost, při které půlka skořápek pukne nebo alespoň napraskne. Spoustu času strávíte čištěním a přípravou a to už vůbec nemluvíme o samotném foukání, během kterého slabší jedinci omdlévají a i ti nejodolnější poulí očima jako Hurvínek. Naštěstí existuje mnohem snazší způsob, který zajistí hladký a rychlý průběh celé akce.

Jak vyfouknout vejce bez námahy

Zdroj: VLM


Co budeme potřebovat:

vejce

špendlík

vrtačku s tenkým vrtákem, gravírovací pero nebo i obyčejný ostrý nůž

injekční stříkačku s jehlou

misku

Postup:


1. Vejce omyjeme, případně octem očistíme od razítka a osušíme. K širší špičce přiložíme špendlík a tak dlouho jím tlačíme na skořápku, až lehce vklouzne dovnitř.

2. Vrtačkou nebo gravírovacím perem otvor lehce rozšíříme. Pokud je nemáme, použijeme špičku ostrého nože, kterou opatrně otáčíme v otvoru, až se vypiluje dostatečně velká dírka.

3. Do stříkačky s jehlou natáhneme vzduch a jehlu strčíme do připraveného otvoru ve vajíčku. Pod vajíčko si připravíme větší misku. Vzduch postupně vtlačujeme dovnitř a vejce otvorem kolem jehly vyfoukneme. Postup nejspíš budeme muset opakovat několikrát, než vyteče veškerý obsah vajíčka.

4. Do stříkačky nabereme vodu a vstříkneme ji nad jinou miskou nebo nad dřezem do vajíčka. Opakujeme dvakrát nebo třikrát, aby z vajíčka vytekly všechny zbytky obsahu a pak ještě několikrát vejce profoukneme vzduchem jako na začátku.

5. Omyjeme od zbylého žloutku a bílku a před další úpravou necháme vyschnout.

Zdroj: časopis Receptář