Vanilkovník plocholistý nebo také vanilka pravá, tak zní její správný botanicky název a patří mezi druhy hmyzosprašných orchidejí původem z Mexika. Některé druhy mají příjemnou vůni a produkují lusky určené ke konzumaci. Jen málo z nich se však pěstuje pro produkci koření. Pro voňavý vanilkový lusk, který se sklízí ještě zelený, a poté se několik měsíců suší a fermentuje, si zajděte do obchodu. V domácích podmínkách se sice nejspíše lusků nedočkáte, ale i přesto můžete zkusit vanilku pěstovat jako pokojovou rostlinu. Často se nazývá i vanilková orchidej. Pokud jí dáte dostatečnou péči, odmění vás netradičním vzhledem a po pár letech se můžete dokonce dočkat i jejích květů.

Provzdušněný substrát

Jak o vanilku jako pokojovku pečovat? Především je nutné si uvědomit, že vanilka je popínavá rostlina, takže jí musíte připravit vhodnou oporu, po které se bude pohodlně pnout. Do květináče stačí zapíchnout třeba mřížku. Máte menší byt? Nevadí ani to, umístěte ji dostatečně vysoko a pěstujte vanilku jako převislou pokojovku. Dno květináče vysypejte asi 3 cm hrubého štěrku jako drenážní vrstvu. Pak přidejte substrát, zvolte obyčejný zahradní, ale mějte na paměti, že kořeny potřebují kyslík, takže musíte substrát dostatečně provzdušnit. Toho docílíte přidáním kousků kůry, keramzitu, dřevěného uhlí, perlitu a rašeliny. Postačí i speciální substrát pro orchideje, hnojit ji můžete zhruba jednou za měsíc. Dospělá rostlina se přesazuje na jaře jednou za dva až tři roky.

Správná teplota

Jak již bylo řečeno, díky svému původu má ráda teplé okolní prostředí, dopřejte jí tedy teplotu kolem 23 °C až 25 °C, umístěte ji na stinné až polostinné místo a dejte pozor, aby na ni nedosáhly sluneční paprsky. Pokud však v chladných měsících plánujete delší odjezd a vypnuté topení, vanilce tím moc neprospějete. Teplotu pod 15 °C nesnese příliš dlouho.

Stinné místečko

Vlhko je neméně důležité, proto její listy i vzdušné kořeny je nutné mlžit vodou, stačí na to obyčejný mechanický rozprašovač a vlažná odstátá voda z kohoutku. Pokud máte suchý být, dbejte na rosení o to více. Vanilka snese i zálivku, ale ne tak často, substrát nesmí být příliš vlhký. Pokud máte balkon, v letních měsících vanilce vyberte místečko, kde nefouká a kde na ni nebude pražit slunce. Mimochodem víte, jak vanilka získala své jméno? Původ hledejme ve španělském výrazu vaina, což znamená lusk. Díky tomu vzniklo anglické vanilla, a české vanilka. Ať se jí u vás v květináči daří!

Zdroje: www.flora-kvetiny.cz, www.nasenavody.cz