Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, magazin.specialnizahradnictvi.cz

Kde se vzala vánoční hvězda?

Vánoční hvězda čili pryšec nádherný se jmenuje latinsky Euphorbia pulcherrima, ale můžete ji také najít pod jménem poinsettie. Tak ji nazývají především Američané, jelikož právě podle jejich velvyslance v Mexiku Joela Poinsetta ji pojmenovali. Už v roce 1825 velvyslanec přivezl tento nádherný pryšec do Spojených států, kde se ale až o osmdesát let později stal z rostliny hit a symbol vánočních svátků. Dnes známe nejen červenou, ale také krémově bílou či růžovou verzi, na trhu se také objevují žlutooranžové.

Vypěstuje vánoční hvězdu, která zdobí celý rok

Úspěšné pěstování začíná už nákupem. Rostlinu vyberte pěkně vybarvenou a zdravou, bez známek poškození či plísně na rostlině či substrátu. Při transportu domů si dejte veliký pozor na náhlé změny teplot, rostlinu nechejte vždy dobře zabalit.

Rostlina pochází z Mexika, což napovídá i o jejích nárocích. Nemá ráda průvan a skokové rozdíly v teplotách, což znamená, že ji musíte chránit před zimou, ale také přílišným teplem například v blízkosti topení. Ideální teplota je stálá a pohybuje se mezi 15 a 22 °C.

Vánoční hvězda vás může potrápit zálivkou. Té nechce ani moc, ani málo, nechce stát ve vodě, ale ani přesychat. Zalévejte raději častěji, ale jen po troškách, ideálně až když jsou svrchní 2 cm substrátu suché.

Možností je také dát jí napít, tak jak se to dělá u orchidejí. Postavte ji na několik minut do misky s vodou, nechejte substrát natáhnout vodu, vytáhněte a nechejte okapat.

Pokud se bojíte zbytečných přešlapů, používejte hnojivo přímo určené pro vánoční hvězdy podle návodu.

Co s vánoční hvězdou během roku?

Rostlinu umístěte na světlé místo, teplota může být o něco nižší, tj mezi 12 a 14 °C. V této době také nechejte rostlinu odpočinout, přežít a vyčkat do jara, kdy ji přesadíte.

Na jaře ji seřízněte na zhruba 10 cm. Dejte si pozor na bílý latex, který bude vytékat z poranění, po kontaktu s pokožkou následuje nepříjemné svědění, případně zarudnutí a vyrážka u citlivějších osob. Před přesazením do univerzálního substrátu pro pokojové rostliny počkejte na první pučící lístky, abyste se ujistili, že je rostlina dost vitální. Během roku ji můžete také letnit, stejně jako ostatní pokojovky. Dva týdny po přesazení začněte opět hnojit a pokračujte až do začátku zimy.

Trik jak nechat hvězdu vykvést každé vánoce

Aby vánoční hvězda na Vánoce skutečně zdobila, používají zahradníci trik. Ten spočívá v umístění rostliny na takové místo, kdy je alespoň 14 hodin ve tmě. To v zimním období nebývá problém, nicméně chraňte květinu i před umělým světlem. V těchto světelných podmínkách, třeba v krabici, by měla být už minimálně osm týdnů před začátkem prosince či svátky, ideálně ještě dříve, abyste měli jistotu jejího kvetení právě o Vánocích.

Díky tomuto triku se vám opět krásně vybarví právě v době adventu, ale pamatujte, že musíte začít včas.

Související články